Hlavní obsah

Zažil hororový zápas, pak zkritizoval rozhodčího. Nechápou ani legendy v Anglii

VAR není jeho kamarád. Ani trochu. Fotbalový obránce dánské reprezentace Joachim Andersen na sebe v osmifinále Eura proti Německu přitáhl snad veškerou smůlu, která se v sobotu večer v Dortmundu koncentrovala. Místo pohádky prožil horor. Vstřelil gól, který neplatil. Pak zavinil penaltu. A nakonec nechytil střelce Jamala Musialu. Dánové jedou po porážce 0:2 od pořadatelské země domů. Andersen byl po zápase pořádně vytočený a zkritizoval hlavního rozhodčího Michaela Olivera.

Sestřih utkání Německo–DánskoVideo: Česká televize

Článek

V prvním případě se divil. Nechápal, proč jeho branka neplatí. V 48. minutě uklízel za bezbrankového stavu precizně míč v pokutovém území k tyči po předchozí zablokované střele Thomase Delaneyho. VAR při kontrole jeho trefy ale odhalil, že se Delaney nacházel v ofsajdu, když na něj šel centr do pokutového území.

Rozhodlo pár centimetrů, možná i méně. Grafika ukázala, že se v ofsajdu nacházel o špičku kopačky. „Nevím, jestli jsem byl ve velkém ofsajdu, ale je to má chyba,“ prohodil Delaney.

Za tři minuty Andersen pokračoval ve svém nešťastném příběhu. Jen se kysele usmál. Reagoval tak na situaci, kdy David Raum centroval a on balon v pokutovém území škrtnul rukou. Anglický sudí Oliver nejprve nic nepískal, ale byl zavolán k monitoru a i díky zvukovému záznamu hru rukou rozklíčoval. Nařídil penaltu, kterou proměnil Kai Havertz, a Němci vedli.

„Byl to jeden z nejhorších výkonů rozhodčího, jaký jsem kdy v kariéře viděl. Ofsajd je ofsajd, ale to, že tu další situaci vyhodnotí jako hru rukou, je naprosto šílené,“ sypal ze sebe Andersen v mixzóně dánským novinářům.

Obránce anglického Crystal Palace verdikt arbitra, kterého potkává v Premier League, nechápal. „Neexistuje ani náznak porušení pravidel. Asi před dvěma lety jsme o tom měli seminář a tohle nemůže být nikdy penalta. Soupeř je půl metru ode mě a kopne mi míč na ruku. Měl jsem ji v přirozené poloze, za tohle penalta není. A že ji odpíská dokonce anglický rozhodčí, je úplně na hlavu,“ zlobil se Andersen.

„Je to směšné. Z pravidel o ruce jsem už unavený,“ pravil trenér Dánska Kasper Hjulmand.

Momenty, které zásadně ovlivnily utkání, vyzněly pro Andersena krutě. „Z hrdiny padouchem. Rozhodl jeden milimetr,“ napsal například v jeho hodnocení server bold.dk, který mu kvůli smolným okamžikům udělil nejnižší známku jedna.

Renomované osobnosti v Anglii je čile rozebíraly. „Pravidlo o ruce mi nikdy nebude sedět. Nejsem si jistý, proč se chodí tak do hloubky, až je z toho věda. A z pravidla o ofsajdu se stal blázinec,“ glosoval pro ITV bývalý anglický útočník Ian Wright.

„S ofsajdem jsem v pohodě. Ofsajd je prostě ofsajd. Vrátím se ale ještě k ruce, jako penaltu tohle nevidím,“ přidal Roy Keane, bývalý záložník Irska a Manchesteru United. „Pravidlo o ruce je hovadina,“ vyťukal na sociální síť X další někdejší anglický střelec Alan Shearer.

„Pro Dány to byly hořké tři minuty, ale pravidlově bylo vše v pořádku. Ofsajd byl, i když velmi těsný. A hra rukou je nezpochybnitelná. Ruka je od těla a míč jasně trefí prst,“ řekl bývalý elitní německý rozhodčí Thorsten Kinhöfer pro deník Bild.

Ať jsou názory jakékoliv, nic už se nezmění. Andersen se nachomýtl i k druhé inkasované brance. V 68. minutě osmadvacetiletý dánský obránce jednoduše Musialu nestíhal. Poté už Dánové nedokázali reagovat.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.