Hlavní obsah

Kritika trávníků na Euru pokračuje. Trhal se, míní i Češi

Stačilo pár desítek sekund a před gruzínskou střídačkou se po jednom ze soubojů objevila velká hnědá rýha. Kdepak, trávník v hamburském Volksparkstadionu při sobotním utkání českých fotbalistů měl k ideálu daleko. „Těžký terén,“ zmínil bez vyzvání i reprezentační záložník Václav Černý. „Mohlo to být ještě horší, ale oproti Lipsku to bylo jiné.“

Sestřih zápasu Česko - GruzieVideo: Česká televize

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Problémová zeleň se stala evergreenem Eura. Stěžovali si na ni hráči i experti po utkání Angličanů s Dány, které se hrálo ve Frankfurtu.

V Düsseldorfu za rok dokonce třikrát trávu vyměňovali, naposledy těsně před šampionátem. Švýcarům se zase zničilo tréninkové hřiště ve Waldau.

Za dost suchou označil berlínskou trávu chorvatský trenér Zlatko Dalič po porážce 0:3 se Španěly. A při druhém vystoupení na Euru se potíže dotkly i Čechů.

Už v pátek jim i Gruzíncům zatrhli pořadatelé předzápasový trénink v hamburské aréně. Snažili se pošetřit trávník, na který si mimochodem postěžovali například Nizozemci, kteří v nejsevernějším dějišti turnaje odehráli duel s Polskem.

A také Češi nebyli po prvním hamburské představení zrovna nadšení z hrací plochy.

„Za mě osobně byl trávník v první půli mnohem lepší než ve druhé, kdy ale hrál jen chvíli. Jak byla tráva mokřejší, začala se trhat. A není se čemu divit. Dostává tady zabrat,“ líčil Černý.

„Já též dvakrát podklouzl v celkem důležitých situacích,“ prohodil Matěj Jurásek, který se na hřiště dostal v 55. minutě. „Nebylo to oukej, ale balon jezdil. To je důležité.“

Remíza moc mrzí, ale dobré je, že žijeme do posledního zápasu. Fanoušci byli neuvěřitelní, říká Václav Černý. Video: Sport.cz

Hamburk patřil společně s Düsseldorfem k místům, kde UEFA přikázala před turnajem travnatý koberec vyměnit. Jenže nová tráva zjevně pořádně nezakořenila, takoví trávníkáři v Edenu by o podobných vleklých potížích mohli napsat seminární práci.

„Čím dříve je trávník před použitím položen, tím lepší by měl být hráčský zážitek, protože se vytvoří čas pro vytvoření větší kořenové hmoty, která pomáhá stabilitě,“ vysvětluje pro The Athletic Jason Booth, šéf společnosti Grounds Management Association specializující se travnatá sportoviště.

Vliv na nekvalitní povrchy v Německu může mít proměnlivé počasí nebo vytížení stadionu. Třeba Frankfurt v sezoně hostil i utkání zámořské NFL, což se na kvalitě hřiště mohlo promítnout.

Množící se potíže ale překvapují. Němci jsou přirozeně pečliví, nic nezanedbají. UEFA i před Eurem obhlídla všechna hřiště a schválila je. Pech je, že v rozjetém turnaji už mají pořadatelé i trávníkáři na nápravu značně omezené možnosti.

Ať jsme fér, tráva není špatná všude. V Dortmundu nebo Lipsku vydržela v perfektním stavu, ač na ni před a při zápasech vydatně lilo. V Gelsenkirchenu mají zase známou vychytávku se zatahovacím hřištěm, kdy tráva může růst v přirozenějším prostředí mimo uzavřený stadion.

Pořadatelé ale spíš hledí ke kritizovaným trávníkům a doufají, že vydrží i zbývající program.

Frankfurt například hostí nedělní duel domácí reprezentace proti Švýcarům a jedno osmifinále. Osmifinále i čtvrtfinále se koná v Düsseldorfu. A dvě utkání se ještě odehrají i v Hamburku.

To první obstarají Češi ve středu proti Turecku.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.