Hlavní obsah

Csaplár ostře o neúspěchu na Euru: Naše hra byla stará už před třiceti lety, český fotbal si lže

Zatímco nejlepší fotbalisté kontinentu bojují v Německu o vítězství na Euru, čeští reprezentanti (alespoň ti z Chance Ligy) už se pomalu po dovolené zapojují do přípravy na novou sezonu. Šampionát skončil pro partu kouče Ivana Haška fiaskem a odjezdem domů už po základní skupině. Zkušený trenér Josef Csaplár vystoupení Čechů hodnotil v pořadu STUDIO EURO na Sportu.cz.

Josef Csaplár tvrdě a bez okolků popisuje momentální stav českého fotbaluVideo: Sport.cz

Článek

Csaplár rozebral příčiny neúspěchu od základů. „Buď chci jít ke kořenům, nebo po fasádě. A většinou chci ke kořenům. Český fotbal si lže, klame sám sebe, obelhává lidi okolo, rodiče, hráče, sponzory, mecenáše, fanoušky. A to dlouhodobě. To je ten kořen,“ začal Csaplár svůj rozbor.

Národní tým na turnaji uhrál jen remízu s Gruzií, prohrál s Portugalskem a Tureckem. „V novinách jsem se dočetl, že jsme našli viníky, kterými byli rozhodčí, Tonda Barák. Pak jsme neměli štěstí. Teď je už viník i Petr Fousek (předseda fotbalové asociace – pozn. aut.) a za všechno může Berbr (bývalý místopředseda – pozn. aut.),“ shrnul bývalý kouč Slavie, Liberce, Wisly Plock, Příbrami nebo Zlína.

„Tohle (vystoupení na Euro – pozn. aut.) je důsledek toho, jak se český fotbal dlouhodobě chová. Obávám se, že kdybychom dali gól s Gruzií nebo Tureckem, tak by vše bylo super a zalité sluncem. Lidé, kteří jsou za český fotbal zodpovědní, ho platí, velí mu. Je potřeba, aby přestali klamat sami sebe,“ uvedl Csaplár.

Výkony českého mužstva ho zklamaly, ale úplně nepřekvapily. „Na Euru jsme předvedli naprosto nekonkurenceschopný fotbal. Individuální, skupinový i týmový. Tenhle fotbal byl starý už před třiceti lety. Poměřuje se výkon a výsledek. Nekoukatelné to bylo už předtím, ale pořád jsme přinesli nějaký výsledek. Teď už tím výkonem nejsme schopní přinášet ani výsledek. To se prohlubuje,“ rozebral Csaplár.

„Našli jsme prý cestu dopředu a budeme vychovávat rychlé a kreativní hráče. Nechápu, kdo se pod tenhle blábol může podepsat. Pro mě je alarmující, že sebe i veřejnost začínají obelhávat a klamat lidé, kterým já říkám krásní. To jsou lidé pracovití, schopní a vzdělaní a začínají říkat blbosti. Jedna z nich pro mě třeba je tvrzení, že máme skvělé akademie. To je naprosto největší šlendrián. Veřejně říkám, že je to lež. Nemáme je skvělé. Kde jsou tedy ti hráči po deseti letech? Pak si nalháváme, že skvěle školíme trenéry a jak to výborně děláme. Tak kde jsou ti trenéři? Vždyť nás nikdo nechce,“ zakroutil hlavou jednašedesátiletý odborník.

Proč Česko nemá svého YamalaVideo: Sport.cz

Jak český fotbal zlepšit? Prvním krokem by měla být podle něj analýza. „Není to raketová technika, nejde o dobytí Marsu. Je to opravdu jednoduché. Všichni kluci, které na hřišti vidíte, jsou schopní hrát o padesát procent líp. Nemůžou být na úrovni jako semifinalisté Eura, ale jsou schopní hrát o padesát procent líp. To platí i pro kluky v lize. Musíte udělat první krok, a to prachobyčejnou analýzu. Čím je tvrdší, náročnější a podrobnější, tím se posunete dál,“ nastínil Csaplár.

Musí podle něj přijít změna myšlení. „Když se podívám na to politicky, neuděláte to revolucí. Není nás tolik a lidí, kteří tomu rozumějí, taky není tolik. Neuděláte to ani fevolucí, to jsme teď zjistili, ta to všechno zakonzervovala,“ řekl Csaplár.

Jaký by tedy volil postup? „Musí přijít návrh, konsensus. (Kompetentní) lidé si mezi sebou musejí nastavit pravidla, musí zvítězit moudrost. Ti, kterým fotbal patří, kteří ho platí nebo kteří mu velí na svazech a FAČR, musí dojít ke konsensu. Musí zkusit změnit myšlení a chtít změnit fotbal, aby to byl konkurenceschopný produkt. Pokud to oni neudělají, a jako že to nedělají, protože se o tom bavíme deset nebo patnáct let, tak se pořád suneme tam, kam se suneme. Lžeme si,“ uvažoval Csaplár.

„Nejsme schopní vyrobit fotbal na žákovské nebo dorostenecké úrovni. Těch věcí je spousta. Agenti klamou hráče, že je dostanou do ligy, do reprezentací, do Sparty, do Slavie. Majitelé klamou sami sebe, jak to dělají profesionálně. Vždyť kdyby takhle řídili firmu, tak jsou v bankrotu. Prorostlo to jako mor a já si říkám, že to bude muset někdo uklidit. Nepůjde to ani revolucí, ani fevolucí. Obojí jsme si zkusili. Ti lidé si musejí sednout a říct, že je toho fakt dost. Musejí zmoudřet a vytvořit pravidla a komisi, která na vše bude dohlížet,“ nabídl Csaplár řešení.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.