Hlavní obsah

Coufal otevřeně o Belmondu: Nejtěžší období v kariéře, podržela mě rodina, Souček nebo Moyes

Několikrát poděkoval spoluhráčům i novému trenérskému štábu Ivana Haška za to, že ho všichni podrželi a přijali zpět do reprezentace. Fotbalový obránce Vladimír Coufal se před přípravným zápasem s Maltou postavil k průšvihu, který spáchal v listopadu v Olomouci, když dva dny před zápasem s Moldavskem vyrazil se dvěma spoluhráči do baru. „Šlo asi o nejtěžší fotbalové období v mé kariéře. Dostal jsem druhou šanci, jsem ponaučený,“ prohlásil Coufal. Po absenci na březnovém srazu se teď připravuje na Euro v Německu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Coufal

Článek

Grödig (od našeho zpravodaje) – Na oficiální tiskovou konferenci se netrmácel náhodou. Ze Schladmingu, kde se národní tým připravuje, do Grödigu, kde bude hrát s Maltou, vede při současných opravách silnic komplikovaná cesta. Coufal ale chtěl promluvit o kauze Belmondo. Naposledy. „Tímhle bych to chtěl mít už uzavřené. Chtěl bych dát týmu pokoj a soustředit se na Euro,“ uvedl bek z West Hamu.

Jak se cítíte po návratu do reprezentace?

Skvěle. V reprezentaci je skvělá atmosféra a nálada. Jsem strašně rád, že jsem zpátky, že se za mě kluci postavili a že mi dal nový realizační tým důvěru. Hrozně si toho vážím a udělám vše pro to, abychom byli úspěšní. Makám stejně jako celý tým. Těšíme se na Euro.

Co se ve vás odehrávalo, když jste byl několik měsíců mimo reprezentaci?

Zápasy v březnu jsem sledoval v televizi, trpěl jsem. Potrestal jsem se ale sám. Nemohl jsem být s kluky a hrát za svou zemi. Dělal jsem vše pro to, abych v týmu mohl být, ale pak jsem to pokazil. Dostal jsem takovýto trest. Jsem nesmírně rád, že mohu být v mužstvu zpátky pro Euro.

Můžete přiblížit, jak probíhala vaše komunikace s novým trenérem Ivanem Haškem?

Trenér mi volal. To, co jsme si řekli do telefonu, bych neměl říkat na tiskové konferenci. Potom mi oznámil, že v březnu nebudu nominovaný. Chtěl něco vyřešit s mužstvem. Jsem rád, že se za mě tým postavil. Děkuji klukům i realizačnímu týmu.

Cestu na vrchol jste si vydřel, překonal jste hodně překážek. Dá se porovnat, co pro vás bylo těžší? Zda útrapy v mládí, nebo olomoucká kauza?

Složitě se to porovnává. Moje začátky byly těžké fotbalově, ale nepodepisovaly se na mé psychice. Věděl jsem, že buď budu hrát fotbal, nebo ne. Miloval jsem ho, ale nebylo to těžké mentálně.

Teď to tedy na hlavu bylo těžší?

Potrestal jsem se fotbalově i životně. Bylo to těžké pro mou rodinu, manželku nebo rodiče, ještě víc než pro mě. Já se uklidil do Anglie, ale taťka, mamka nebo babičky čelili otázkám. Bylo to pro mě hodně složité, šlo asi o nejtěžší fotbalové období v mé kariéře. Ovšem moji blízcí mě podrželi. Dostal jsem druhou šanci, jsem ponaučený.

Přemýšlel jste o variantě, že pokud by vás nový trenérský štáb nebo hráči nepřijali, mohl to být váš konec v reprezentaci?

Samozřejmě. Během pauzy, kterou jsem v nároďáku měl, jsem měl hodně prostoru na přemýšlení. Mohlo se stát, že by se za mě kluci nepostavili nebo jsem nemusel sedět novému realizačnímu týmu. Pak by to pravděpodobně byl můj konec reprezentační kariéry, protože pan Hašek staví tým s vrcholem pro mistrovství světa. Možná bych pak napsal nějaký blbý tweet, že končím reprezentační kariéru, nebo by se nějak oznámilo, že se se mnou nepočítá. I tyhle věci jsem měl v hlavě, ale doufal jsem, že to tak nedopadne. Díkybohu jsem dostal druhou šanci a znovu klukům a trenérům děkuji.

Hotel super, nádherné prostředí, ale to počasí. Hřiště je promáčené, hlásí Tomáš Holeš ze soustředění ve SchladminguVideo: FAČR

Jak vám pomohl reprezentační kapitán Tomáš Souček, se kterým působíte ve West Hamu?

Pomohl mi hned v Olomouci, když se to stalo. Viděl jsem, že je hodně zklamaný. Je těžké vidět mu na očích, že jsem ho zklamal. Zároveň jsem mu hrozně děkoval, protože i v téhle situaci mě podržel. Pokračoval v tom i v Anglii.

Co se dělo v Anglii?

Soustředil jsem se jen na West Ham. Nechtěl jsem, aby mě ta kauza ovlivňovala. Hodně mě podržela manželka, celá rodina, ale i trenér (West Hamu – pozn. aut.) David Moyes. Říkal mi, že to, co jsem provedl v Česku, ho v Anglii nezajímá. Tvrdil mi, že jsem byl pro něj vždycky profesionál a že jedno zaškobrtnutí nic neznamená. Podržel mě a hned za čtyři dny mě postavil na Burnley, kde jsme vyhráli. To bylo super. Bylo to těžké období, skákalo to na mě ze všech stran. V zahraničí se to tolik neřešilo, což ten prohřešek nesnižuje.

Reprezentační tým se obměnil, figuruje v něm řada mladých hráčů. Co na mužstvo říkáte?

Máme hodně mladých a nezkušených hráčů. Jsem tu pro ně, můžu jim pomoct. Můžu jim předat nějaké zkušenosti, mluvit s nimi po tréninku, jako se mnou hovořili Theo Gebre Selassie a všichni další kluci před šesti nebo sedmi lety, když jsem začínal v reprezentaci. Bude to pro mladé hráče těžké. Někteří budou muset začít na Euru třeba s jedním startem.

V sezoně jsem prohrál jen jednou, snad si to na EURU nezkazím, věří útočník Patrik Schick Video: FAČR

Co jim radíte?

Jedna z mých nových rolí v nároďáku je, že jsem tu pro ně. Kdykoliv za mnou mohou přijít a zeptat se mě. Když budou nervózní, můžou se u mě vypovídat. V tomhle není žádný problém. Chci jim pomoct. Jsme jeden tým, jsme v tom všichni. Máme mladý tým, ale ten je taky hladový a ambiciózní. Doufám, že to na Euru ukážeme, protože si myslím, že v mladých hráčích je obrovská kvalita a potenciál.

Jak berete, že přípravu hrajete s papírově slabšími soupeři? Každý bude čekat, že Maltu rozdrtíte. A pokud se to nepovede, nastanou pochybnosti směrem k Euru.

Může se zdát, že když neporazíme Maltu 6:0, nebude úspěšné Euro. Ale viděli jste, že Francie proti Lucembursku taky nepředvedla žádný uragán. Výsledek 3:0 vypadá v suchém triku, ale kdyby neměli Mbappého, tak se taky trápí. Fotbal se nesmírně vyrovnává. Budeme chtít ale samozřejmě vyhrát, vrchol však máme 18. června proti Portugalsku.

Do té doby máte jaký plán?

Chceme vyhrát každý zápas, navnadit fanoušky. Chceme, aby tady byla pozitivní atmosféra a aby za námi republika stála. Přáli bychom si, abychom se stejně jako v případě hokejistů jako národ semkli a šli za jedním úspěchem. Poprosil bych fanoušky a veřejnost, abychom byli pozitivní směrem k fotbalu. My uděláme vše pro to, abychom jim to vrátili.

Řešíte také svou budoucnost ve West Hamu?

Mám pořád na rok smlouvu. Chci ji minimálně dodržet a určitě se budoucnost bude řešit, ale teď chci mít čistou hlavu na Euro. Rád bych vám řekl něco víc, ale soustředím se na reprezentaci.

Český dům na Euru

V Německu při evropském šampionátu vznikne i útočiště pro české příznivce. V Hamburku se 21. června otevře Český dům, který bude také fungovat ve dnech, v nichž fotbalová reprezentace v nedalekém Volksparkstadionu odehraje duely s Gruzií a Tureckem.

„Čeští fanoušci patří ke světové špičce a zaslouží si zázemí, kde se mohou připravit, aby při zápase předvedli nejlepší výkon a následně sdíleli své zážitky,“ říká o CENTROPOL Českém domě marketingový ředitel společnosti CENTROPOL Jiří Matoušek.

Dům nabízí české pivo a široký doprovodný program včetně koncertů známých interpretů, jako jsou Marta Jandová, Jakub Děkan, Marpo, Mirai, Chinaski, Support Lesbiens či Civilní obrana.

Z kapacitních důvodů je nutné pořídit si na síti www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 10 eur, který slouží zároveň jako vstupenka i kredit na konzumaci. Bližší informace naleznete na www.dumceskehofotbalu.cz.

  4 : 1 Španělsko - Gruzie 4 : 1 dohráno
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
  2 : 1 pp Anglie - Slovensko 2 : 1 pp   dohráno
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.