Hlavní obsah

Český zelenáč na Euru: Doufal jsem, že mě tam trenér šoupne. Yamal? S ním chci hrát

Šestnáctiletý Lamine Yamal nastoupil v základní sestavě Španělska, devatenáctiletý Turek Arda Güler zase ohromil gólovou nádherou proti Gruzii. Nejmladší člen fotbalové reprezentace Matěj Jurásek debut na Euro zatím vyhlíží. „Trošku jsem doufal, že mě tam trenér šoupne, když nám dali Portugalci druhý gól, abych tam udělal za tři minuty nějaký vítr,“ líčí dvacetiletý zelenáč. „Nakonec zvolil jinou variantu. Já budu čekat na šanci v dalších zápasech.“

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Záložník Matěj Jurásek hovoří s novináři na radnici v Hamburku

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) – Byly dva dny po porážce 1:2 s Portugalci, dva dny zbývají do dalšího vystoupení Čechů proti Gruzii.

V mezičase se reprezentační delegace vypravila na hamburskou radnici ke slavnostní audienci. Kromě svazového šéfa Fouska a trenérů se ve čtvrtek odpoledne do centra dvoumilionového města vydal i kvartet reprezentantů – kapitán Souček, náhradní gólman Jaroš, novic Červ a právě levonohý drzoun Jurásek, který po zdvořilostních projevech hovořil s novináři.

„Jsem strašně rád, že tu můžu být. Je tady krásná radnice a cítím velkolepost turnaje,“ ujišťoval.

Bylo znát, že by se Jurásek o něco líp cítil v kopačkách na hřišti a s míčem u nohy než v béžovém saku a s hroznem mikrofonů před pusou.

„I když jsme první zápas prohráli, máme kvalitu na to, abych ze dvou dalších získali šest bodů,“ oznamuje šikovné křídlo. „Věřím, že to dokážeme.“

Vyfoťte se s trofejí pro mistry Evropy!

Chcete mít snímek s pohárem, o který aktuálně bojují v Německu fotbalisté na Euru 2024? Trofej pro mistry Evropy bude vystavena v pražském obchodním centru Westfield Chodov ve dnech 21.–22. června. V pátek 21. června ve 13 hodin proběhne slavnostní odhalení, pohár bude k vidění až do 20 hodin. V mezičase proběhne autogramiáda dvou hráčů FC Viktoria Plzeň (15:30–16:15 hod.) a AC Sparta Praha (17:00–17:45). V sobotu bude pohár vystaven od 10 do 15 hodin.

Při rozhovoru mládenec z pražské Slavie naznačoval, proč si jej kouč Hašek do souboru pro Euro vybral.

Jurásek je přímočarý. Sebevědomý. Troufá si. Na české poměry až nezvykle.

Šestnáctiletý Yamal, zázračné dítě španělského fotbalu? „Jo, je dobrý. A věřím, že si s ním zahraju v týmu,“ vypálí.

Jurásek je zatím v roli reprezentačního učedníka. Čas nejčastěji tráví se jmenovcem Davidem Juráskem, Ondřejem Lingrem a současnými spoluhráči ze Slavie.

„Jsem strašně rád, že můžu být v reprezentaci,“ zopakuje. „Vím, že je v ní kvalita a snažím se okoukávat od starších, kteří jsou zatím na vyšších úrovních než já.“

Když padne zmínka, zda se mezi vzhlížené spoluhráče řadí Patrik Schick a jeho vymazlená levačka, Jurásek se pousměje: „No, myslím, že zrovna s levačkou mi už nemá co poradit.“

Zatím na Euru neukázal svoji přednost, díky níž už v domácí lize nasázel deset gólů.

V lijáku proti Portugalcům se rozcvičoval, na tribuně v Lipsku seděl táta, ale synátora na trávníku neviděl.

Další šance bude v sobotu proti Gruzii a o čtyři dny později proti Turecku. Mezitím reprezentační holobrádek pozoruje, jak na Euru zatím padá halda gólů.

Sestřih zápasu Portugalsko–ČeskoVideo: Česká televize

„Řekl bych, že je to ofenzivní sílou týmů. Neřekl bych, že je to způsobeno špatnou prací defenzivy. I my jsme pracovali dobře do obrany, ale dostali jsme od Portugalska dva góly,“ přemítá Jurásek.

V národním týmu stihl dva starty. Oba dva pod Haškem. V červnu proti Maltě se při kanonádě 7:1 i trefil.

Na základ pro Euro to zatím není, což nejspíš tuší i Jurásek. Ale do rozjetého zápasu? Proč ne? Na Euru se prosazují i mladší hoši a Hašek avizuje, že omladinu bude postrkovat vpřed.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.