Hlavní obsah

Český vztek, turecké provokace i trapnost. Sudímu se duel zvrhl, mlelo se to i v hledišti

Správně vyloučil Baráka. Pak se ale rumunskému sudímu Istvánu Kovácsovi přímý souboj o postup do osmifinále Eura zvrhl v totální bramboračku. „Možná jsme dostali červenou po právu, ale myslím, že Turci ji měli dostat taky. A ne jednou,“ kroutil hlavou kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček. Češi končí na turnaji po středeční porážce 1:2 s Tureckem, jejíž skousnutí jim bude dlouho trvat.

Sestřih utkání Česko - TureckoVideo: Česká televize

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - Někdo se víc držel, někdo povolil emoce. Ilustroval to reprezentační trenér Ivan Hašek, který v rozhovoru pro Českou televizi sepsul rumunského arbitra.

„Na takovéhle úrovni jsem nezažil, že by se rozhodčí poplácával po zápase v tunelu s hráči, soupeřem i funkcionáři. To jsem ještě neviděl,“ lamentoval.

Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a vypadli jsme kvůli nim. Problém byl jinde, hodnotí Ivan HašekVideo: Sport.cz

Na oficiální tiskovce o několik minut později už byl smířlivější. „Nechci, aby se psalo, že si stěžujeme na rozhodčí a že jsme vypadli kvůli nim. Vypadli jsme především proto, že jsme neporazili Gruzii,“ líčil Hašek.

A ten rozhodčí, trenére? „Tohle je vaše práce,“ vybídl žurnalisty.

Pobídku přijímáme.

Maďarský rodák s rumunským občanstvím po 20 minutách vyloučil Baráka. Oba žluté zákroky nelze zpochybňovat. Pak ale začal Kovács sekat chyby, které vydráždily Čechy.

Neodpískal nebezpečný skluz Yükseka na Provoda. Hranáče ošklivě prošlápl Yildiz, za což viděl žlutou kartu. O chvíli později mohl a měl za loket v Coufalově obličeji vidět druhou, sudí ale českého soupeře ušetřil.

Reprezentanti byli vytočení. Žluté varování viděl protestující náhradník Patrik Schick, což by paradoxně znamenalo, že by si nezahrál případné osmifinále. Na turnaji už jednu žlutou dostal.

„Některé výroky byly kontroverzní, s tím po utkání nic neuděláme,“ zoufal si záložník Lukáš Provod.

Horší bylo, že se nervozita přenášela do ochozů. Už v první půli na protilehlou tribunu napochodoval špalír policistů, aby klidnili rozbroje.

Turci měli několikanásobnou převahu v hledišti. Zpočátku jakýkoli náznak českého fandění přehlušili pískotem. Když spustili sami, nebylo slyšet slova.

Od soupeřů skoupili i místa, která byla v hamburské aréně určená pro Čechy. Oba tábory se promísily. Po sociálních sítích kolují záběry, jaká napjatá nálada mezi fanoušky vládla.

Přímo před novinářskou tribunou ochranka razantně vyvedla tureckého mladíka v dresu a s vlaječkou, který se dožadoval vstupu mezi média.

I na novinářských místech se jeho krajané nechovali zrovna podle bontonu. První gól Calhanoglua? Na nestrannost a zdrženlivost zapomeňte, snad polovina tureckých novinářů vymrštila ruce, pak si mezi sebou plácali.

Součkovo vyrovnání? Vedle sedící turecký kolega vztekle pěstí udeřil do stolu, až si na počítač a mobil vylil lahev s vodou.

Do poslední minuty jsme jim dýchali na záda a chtěli to zvládnout. Teď si dám od fotbalu velkou pauzu, říká Tomáš Souček.Video: Sport.cz

Pro našince byl zvláštní i vývoj na trávníku. V přesile hrající Turci už za vedení 1:0 až trapně zdržovali. V 64. minutě dostal žlutou kartu za prodlevy při odkopech brankář Günok.

„Měl dostat tři žluté karty. Turci zakopávali, zdržovali,“ utrousil kapitán Souček. S vyrovnáním se jejich polehávání jen umocňovalo. Turci kolikrát padli, ale když sudí nepískl, hned vystřelili na nohy.

Značně kontroverzního výkonu arbitra se všímali i zahraniční diváci. V 82. minutě se střídající Jan Kuchta procpal do zakončení, přitom povalil dva turecké obránce a sudí mu pískl faul. Na sítích se objevil masivně sdílený příspěvek, který ale napočítal čtyři turecká provinění.

A také Souček dodával: „Slyšel jsem, že gól byl regulérní. Někdo řekne, že se vymlouváme, ale někdo další vidí, že takové momenty ovlivní zápas.“

Sudí Kovács ale dál rozjížděl karetní mariáš. Nakonec udělil 18 žlutých a dvě červené. I po závěrečném hvizdu, kdy nastala mela. Hráči se pošťuchovali, Tomáš Chorý v nepřehledné situaci vyfasoval červenou kartu.

Jeden z opakovaných záběrů odhalil, že český dlouhán hodil míč po Kokcuovi, který provokativně jásal před ním nebo kapitánem Součkem.

„Na obou stranách jsou emoce. Turečtí hráči slaví před vámi, což je nepříjemné,“ vykládal brankář Matěj Kovář. „Ať si ale každý sáhne sám do svědomí. Dál bych to nehodnotil.“

Víc se bude hodnotit neúspěšné české vystoupení na letošním šampionátu. Reprezentanti si uvědomovali, že je o radost z postupu neobral rozhodčí Kovács, ale především oni sami. Ať už remízou 1:1 proti Gruzii, nebo hloupým vyloučením Baráka.

Zatímco Turci si při opouštění Volksparkstadionu hlasitě prozpěvovali, Češi po vyřazení usínali s pachutí.

Oznámkujte působení českého týmu na Euru. (hodnoťte jako ve škole, 1 = nejlepší, 5 = nejhorší)
1
1,8 %
2
1,6 %
3
9,5 %
4
21,8 %
5
65,3 %
Celkem hlasovalo 48618 čtenářů.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.