Hlavní obsah

Český kapitán: Rozhodčí byl namyšlený, chtěl být muž zápasu. Křivda? Je tam

Aktualizováno

Před rozhovorem stihl ještě zavolat manželce Natálii. Nebyl to veselý telefonát. „Je sice ráda, že jedu domů za dětmi, ale je to smutné. Nevím, kolik takových turnajů ještě v kariéře zažiju,“ pověděl Tomáš Souček. Jako kapitán fotbalové reprezentace se loučí s evropským šampionátem po středeční porážce 1:2 s Tureckem. A lomcovala s ním křivda, rumunský sudí Kovács nejen podle něj duel hrubě nezvládl.

Do poslední minuty jsme jim dýchali na záda a chtěli to zvládnout. Teď si dám od fotbalu velkou pauzu, říká Tomáš SoučekVideo: Sport.cz

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) - „Jeho rozhodnutí byla nešťastná,“ líčil zprvu kulantně devětadvacetiletý záložník.

Pak se do toho autor jediné středeční české branky řádně obul…

V televizním rozhovoru jste mluvil o disrespektu rozhodčích. Rozvedete to, prosím?

Nedělo se to první zápas. Už s Portugalskem jsme měli mít faul v poslední minutě, taky s Gruzií to od rozhodčího nebylo úplně ono. Mrzí mě to. Je to největší turnaj v Evropě, ale objevilo se tam víc momentů proti nám. Druhá věc samozřejmě je, že jsme například s Gruzií měli několik šancí, které jsme měli proměnit a vyhrát.

Kde se to zvrtlo proti Turkům?

V několika fázích. Myslím, že jsme do zápasu vstoupili velmi dobře. Chtěli jsme na ně vlítnout, což se povedlo. První zádrhel byl ve 20. minutě naše červená karta. Nechci hodnotit, jestli byla, nebo nebyla správná. To si musíme pohlídat. Podle mě to celkově nebylo fér, aby rozhodnutí byla taková.

Končíte s křivdou?

Mrzí mě to. Rozhodčí na Euru zavedli skvělou věc, že se chtěli bavit jen s kapitány, což je fajn. Jenže rozhodčí byl tak namyšlený, že se nechtěl bavit ani s námi. Řešil jsem to s tureckým kapitánem pět minut před koncem. Správný rozhodčí je ten, který není vidět. Jenže tenhle chtěl být mužem zápasu, což nás mrzí. Křivda tam je. Ale není to jen o tom. Bylo tam taky plno situací, které jsme nevyřešili dobře v našem i jejich vápně.

Zůstaňme ještě u sudího. Jste zvyklý na jiný styl pískání z Anglie?

Byl jsem překvapený, jak se rozhodnutí liší. Jsem docela zvyklý, že se hra víc pouští a má spád. Rozhodčí dopustil, že turecký hráč může jít k zemi a všechno pískne. Potom jste nucený jít k zemi i vy. Možná jsme dostali červenou po právu, ale myslím, že Turci ji měli dostat taky. A ne jednou. Byl tam taky Kuchtův gól.

Ano?

Neviděl jsem to, ale slyšel jsem, že měl být regulérní. Někdo řekne, že se vymlouváme, ale někdo další vidí, že takové momenty ovlivní zápas.

Překvapilo vás, že jste i v oslabení vyrovnali a v určitých fázích Turky i zatlačili?

Bylo to skvělé, a vlastně jsem si zápas užil, i když nás bylo míň. I v oslabení jsme až do poslední minuty hráli vyrovnaný zápas s Tureckem. Naši fanoušci nás hnali, za což jim musím za celý turnaj poděkovat. Oni byli náš motor. Turci zakopávali, zdržovali, jejich gólman měl dostat tři žluté karty. Bylo skvělé, jaký z nás měli strach. Jsem rád a pyšný na celou kabinu.

Co jste v ní jako kápo řekl?

Jsem na kluky hrozně pyšný. Jen musíme být víc koncentrovaní ve vápnech a nedostávat hloupé góly. Tým má obrovskou sílu a jsem pyšný i za tenhle zápas. Určitě vidím v týmu budoucnost, na kterou se těším. Teď převládá zklamání, chtěli jsme postoupit.

  1 : 0 Švýcarsko - Itálie 1 : 0 přestávka Živě
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.