Hlavní obsah

Premiérové střetnutí s nováčkem. Gruzii táhne hvězda z Neapole

Druhé utkání české fotbalové reprezentace na evropském šampionátu a obrovská neznámá. S fotbalisty Gruzie se totiž Česko ještě nikdy nesetkalo. První vzájemné střetnutí se odehraje v sobotu 22. června od 15 hodin v Hamburku.

Sestřih zápasu Turecko–GruzieVideo: Česká televize

Článek

Gruzínská fotbalová reprezentace na konci března zaznamenala historický úspěch, když se přes baráž poprvé v dějinách země kvalifikovala na velkou akci. V dvoukolovém formátu si nejdřív poměrně hladce poradila na domácím hřišti s Lucemburskem.

Na letošní EURO pak Gruzii poslal úspěšný penaltový rozstřel v utkání proti Řecku. Gruzie, která ve své kvalifikační skupině skončila až čtvrtá za Španělskem, Skotskem a Norskem, se tak na osmý pokus poprvé propracovala až na závěrečný turnaj kontinentálního šampionátu.

Vzájemná bilance Česka a Gruzie na ME ve fotbale

DatumMísto, fázeVýsledek
22. června 2024, 15:00Hamburk, skupinaČesko 1:1 Gruzie

Největším tahounem gruzínských fotbalistů v posledních letech je bezesporu křídelník Chviča Kvaracchelija nastupující v dresu italské Neapole, kterou v sezoně 2022/23 dokonce dotáhl k titulu v nejvyšší domácí soutěži.

Solidní formou se může pyšnit i mladý útočník Georges Mikautadze, jenž v dresu Met nastřílel v letošní sezoně 13 branek ve francouzské Ligue 1.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.