Hlavní obsah

Češi zaplavili Lipsko. Pozdravil je Panenka, pak přišla průtrž

Češi zaplavili Lipsko. Ve městě nedaleko hranic vládla po celé úterý červená barva. Mají ji i Portugalci, ale především se v červených dresech ukazovali fanoušci, kteří přijeli na první zápas fotbalového Eura podpořit partu okolo kapitána Tomáše Součka. Věřili v úspěch proti jednomu z největších favoritů šampionátu.

Čeští fanoušci zaplavili Lipsko a věří národnímu týmu v utkání s PortugalskemVideo: Sport.cz

Článek

Lipsko (od našich zpravodajů) - Od rána se v Lipsku mísili čeští a portugalští příznivci. Zpočátku měli v ulicích mírnou převahu fandové z Pyrenejského poloostrova, postupem času ale přibývaly davy z Česka. „Češi nejsou jen naši sousedé, ale především kamarádi. Hodně štěstí,“ prohlásil ve fanzóně ve městě na Augustusplatzu jeden z vrchních představitelů saského regionu. Z českých měst a vesnic dorazily tisíce lidí, atmosféra byla bojovná a přátelská.

Štengrování s Portugalci probíhalo v příjemném duchu. Oba tábory zabraly všechny zahrádky kaváren a hospod v centru města, u jednoho seděli Češi, u vedlejšího Portugalci, ale byl klid. Fandové se spolu i vyfotili nebo se před televizní kamerou hecovali v pokřicích. Panovala nálada, jaká k Euru patří.

Čeští fanoušci míří na stadion v Lipsku na zápas s POrtugalskemVideo: Sport.cz

Do fanzóny přišel české fanoušky pozdravit i legendární záložník Antonín Panenka. Ano, na velkoplošné obrazovce se promítal i jeho slavný dloubák z Bělehradu z roku 1976, mistr s knírkem ho pak předvedl i na pódiu.

Už po cestě do Lipska jsem si připadal, jako když jedu v Praze, je nadšený z atmosféry Antonín PanenkaVideo: Sport.cz

„Když už jsme jeli v Německu, připadal jsem si jako v Praze, kolik českých aut bylo kolem nás. Je to krásné,“ řekl Panenka k mase, která dorazila souboru trenéra Ivana Haška fandit.

Jak to tak na velkém fotbalovém festivalu bývá, fanoušci ve městě se promenádovali v různých barvách. Sem tam jste mohli narazit na někoho v dresu Skotska, Nizozemska, Albánie, Mexika nebo hostitelského Německa. U Portugalců vládla samozřejmě na zádech sedmička a jmenovka Cristiana Ronalda.

Recept Ivana Haška na Portugalce. Aktivita, odvaha a týmový výkonVideo: Sport.cz

Počasí dlouho fanouškům přálo, vybízelo k osvěžení. Kolem páté hodiny odpolední se ale začala obloha zatahovat, organizátoři kvůli avizované průtrži nechali vyklidit fanzónu. Fandové ji opustili a šli se schovat do přilehlých restauračních zařízení. V půl šesté se liják spustil, po několikaminutové čině zase vysvitlo sluníčko. Ve fanzóně byla spoušť, ale na zápas se zase otevře. Ti, kdo nemají vstupenku, tam na zápas mrknou.

Většina s platným lístkem se přesunula na stadion. Nedočkavě vyhlížela výkop a těšila se, jak český tým podpoří.

  1 : 0 Gruzie - Portugalsko 1 : 0 přestávka Živě
20240626T21 : 00:00+0200
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie vs. Portugalsko
Gruzie
Portugalsko
  0 : 0 Česko - Turecko 0 : 0 přestávka Živě
20240626T21 : 00:00+0200
Česko vs. Turecko
Česko vs. Turecko
Česko
Turecko
  0 : 0 Ukrajina - Belgie 0 : 0 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina vs. Belgie
Ukrajina
Belgie
  1 : 1 Slovensko - Rumunsko 1 : 1 dohráno
20240626T18 : 00:00+0200
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko vs. Rumunsko
Slovensko
Rumunsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Nechybí ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetli s Portugalskem, Gruzií a čeká je také zápas s Tureckem.

Nejnovější články

EURO

Ukrajina - Belgie 0:0

Video
SESTŘIH: Belgie ubránila remízu a v osmifinále Eura ji čeká Francie, Ukrajina končí
NačítámNačíst další články