Hlavní obsah

Černý se těší na Euro: Minulý šampionát? Nechci být sprostý

I když od březnového srazu, pro který zůstal pod čarou mezi náhradníky, v základní sestavě bundesligového Wolfsburgu nenastoupil, místo v nominaci fotbalové reprezentace na mistrovství Evropy si křídelník Václav Černý vydobyl. „Jsem nesmírně rád, že tu jsem,“ uvedl Černý na soustředění v rakouském Schladmingu. Po Euru bude řešit, zda setrvá ve Wolfsburgu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Černý během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Schladming (od našeho zpravodaje) - Je čerstvým otcem, nedávno mu jeho partnerka poradila dceru. „Ve volných chvílích se jim snažím volat, abych malou viděl,“ přiblížil Černý. Teď je na pár týdnů od svých nejbližších odtržen, chystá se na Euro v Německu.

Kdy jste začal tušit, že se do nominace vejdete?

Ani nevím. Doufal jsem, že si svoje místo vyhraju zpátky. Do poslední chvíle, kdy byla nominace otevřená, jsem na tom pracoval. Nějaký kontakt byl, ale nikdy to není potvrzené. O nominaci jsem se dozvěděl krátce před srazem.

Neměl jste obavy, že byste nemusel jet?

Kdybych se bál, tak by mě to v normálním životě i v klubu akorát užíralo. Doufal jsem, že se mnou bude počítáno. Za tím jsem si šel. Zbytek jsem neměl ve vlastních rukách.

Stihl jste si už promluvit s trenérem Ivanem Haškem?

Kontakt jedna na jedna byl. Do detailů chodit nebudu, ale vím, co se ode mě očekává a jaká je moje role. Počítám s ní. Užívám si každý trénink a uvidíme, jak to půjde.

Cítíte, že každý v týmu je připravený potlačit své ego ve prospěch celku?

To je to nejdůležitější. Nemůžeme hrát všichni. Musíme si udělat servis i na tréninku, držet při sobě, pomáhat si. Takhle to i zatím vypadá. Doufám, že to tak vydrží.

V sezoně jsem prohrál jen jednou, snad si to na EURU nezkazím, věří útočník Patrik Schick Video: FAČR

Ivan Hašek s asistentem Jaroslavem Köstlem za hráči hned po své inauguraci jezdili po celé Evropě. Jaký na vás jejich cesty dělaly?

Jednoznačně to kvitujeme. Myslím, že by to tak mělo být. Všude to takhle funguje. Realizačnímu týmu taková návštěva ukáže, jak je na tom hráč v různých aspektech. Je to pozitivní věc.

Co z týmu, kde je řada mladých hráčů, cítíte?

Určitě hladovost. Tým je dobrý už teď. Troufnu si říct, že budeme držet při sobě, ať se bude dít cokoliv. O tom to je. Musíme vytvořit, aby se každý cítil správně a aby každý věděl, na čem je.

Hotel super, nádherné prostředí, ale to počasí. Hřiště je promáčené, hlásí Tomáš Holeš ze soustředění ve SchladminguVideo: FAČR

Jaká byla první sezona v Německu? Ve Wolfsburgu jste na jaře moc nehrál.

Těžká. Přál jsem si navázat na předchozí sezonu v Twente, ale v klubu se staly nějaké věci, které nemůžu vědět předem.

Například?

Že se bude točit sestavou nebo že budeme hrát systémem, který mi ani nebyl řečený, když jsem tam šel. Bylo to náročné, ale myslím, že jsem si s tím nějakým způsobem poradil. Zůstal jsem vždy pozitivní. Po Euru se rozhlédnu, co by mohlo přijít.

Takže budete řešit co dál?

Určitě budu koukat, jaké budou možnosti. Vše nechávám otevřené.

Asi budete chtít zůstat v některé z top evropských lig, ne?

To je cíl číslo jedna. Myslím, že se to i povede. Ale nechci předbíhat. Teď máme práci tady, na tu se chci soustředit. Pak bude času dost, abych vyhodnotil, co, jak, kdy, kam a proč.

Vybavíte si, co jste dělal při posledním Euru?

Nechci být sprostý… Byl jsem smutný, jelikož si myslím, že bych v nominaci oprávněně byl, kdybych neměl problémy s kolenem. Bolelo to, koukal jsem v televizi a makal jsem, abych byl co nejdřív zpátky. Už předtím jsem na repre byl. Euro bylo povedené. Proč to teď nezopakovat?

Český dům na Euru

V Německu při evropském šampionátu vznikne i útočiště pro české příznivce. V Hamburku se 21. června otevře Český dům, který bude také fungovat ve dnech, v nichž fotbalová reprezentace v nedalekém Volksparkstadionu odehraje duely s Gruzií a Tureckem.

„Čeští fanoušci patří ke světové špičce a zaslouží si zázemí, kde se mohou připravit, aby při zápase předvedli nejlepší výkon a následně sdíleli své zážitky,“ říká o CENTROPOL Českém domě marketingový ředitel společnosti CENTROPOL Jiří Matoušek.

Dům nabízí české pivo a široký doprovodný program včetně koncertů známých interpretů, jako jsou Marta Jandová, Jakub Děkan, Marpo, Mirai, Chinaski, Support Lesbiens či Civilní obrana.

Z kapacitních důvodů je nutné pořídit si na síti www.ticketportal.cz předem voucher v ceně 10 eur, který slouží zároveň jako vstupenka i kredit na konzumaci. Bližší informace naleznete na www.dumceskehofotbalu.cz.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.