Hlavní obsah

Celá Francie řeší Mbappého nos. Do pozadí ustupují volby i olympiáda, líčí zpravodaj ČT

Zrovna v Paříži pracuje na reportáži o parlamentních volbách, které se konají v příštím týdnu. Sám Jan Šmíd ale přiznává, že politika po pondělním večeru přestala být alespoň na chvíli mezi Francouzi hlavním tématem. „Číslo jedna je nos Kylian Mbappého, vše ostatní ustupuje do pozadí,“ líčí v rozhovoru pro Sport.cz zahraniční zpravodaj ČT.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Kylian Mbappé s krvácejícím nosem v péči lékařů

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) – Pětadvacetiletý Mbappé si zlomil nos v závěru úvodního duelu Eura proti Rakousku. Nepěkné krvavé zranění jen zvýrazňuje turbulentní období jednoho z nejlepších fotbalistů planety.

Vleklé dohady o přestupu do Realu Madrid. Jeho (ne)účast na pařížské olympiádě. K tomu se sám francouzský útočník den před vstupem do Eura zapojil do veřejného dění, když vyzval krajany, ať v předčasných volbách nevhodí volební lístek krajně pravicovému Národnímu sdružení v čele s Marine Le Penovou.

To i náladu v zemi pozoruje zpravodaj Šmíd, který se bravurně vyzná ve francouzských reáliích i fotbale.

Je Mbappé nejpropíranější postavou Francie?

Je to samozřejmé hlavní téma. Alespoň v těchto dnech. I mimosportovní zpravodajství začíná slovem Mbappé. Bez jeho přítomnosti se výrazně snižují šance francouzské reprezentace na úspěch v Německu. Francouzský útočník je aktuálně někdo, kdo zasahuje téměř do všeho.

Do čeho například?

Mluvilo se o něm v souvislosti s olympiádou, zda si na ní zahraje. Bez Mbappého také klesne cena vysílacích práv francouzské ligy, Canal+ dokonce oznámil, že nechce být distributorem a nechce se podílet výrobě přenosů. K tomu připočtěte tanečky kolem podpisu smlouvy s Realem Madrid. Všichni na něj ve Francii sportovně spoléhají, jenže se zranil.

Řeší se v zemi víc volby, nebo Mbappého nos?

Francie je fotbalová země, ale nyní se mi zdá, že se zájem okolo Eura velmi pomalu rozjíždí. Ve městech je minimum fanouškovských zón. Spíš se chodí do klasických hospod, ale není to zatím žádná vlna euforie. V zemi panuje zvláštní nejistota, hodně se mluví o přípravách olympiády a bezpečnostních opatřeních. Volby to zastínily a fotbal se dostává do popředí zatím jen pozvolně.

Nicméně?

Mbappého nos se stal v tuhle chvíli tématem číslo jedna. Rozebírá se charakter zranění. Vyjadřoval se například bývalý reprezentant Bixente Lizarazu, který jako komentátor připomínal, že měl nos zlomený třikrát. Řeší se, zda léčba bude konzervativní bez operace, což může být dočasné řešení. Po šampionátu operaci Mbappé podstoupit může, ale teď se zabývá úvahou, že by hrál s maskou, a údajně sám Mbappé má zájem, že by s ní nastoupil už v pátek. Vedení reprezentace ale zvažuje, zda by nebylo lepší mu nechat klid a nasadit ho až do vyřazovacích zápasů.

Sestřih zápasu Rakousko–FrancieVideo: Česká televize

V diskuzích na českém internetu jsem zahlédl trochu primitivní narativ, že si Mbappé zlomil nos, protože ho strčil do politiky. Zaznívá to i ve Francii?

Národní sdružení spíše reagovalo na Marcuse Thurama, který den před Mbappém varoval před touto stranou. Někteří členové krajní pravice mu pokládali otázku, proč mlčel v době, kdy například ve městě Crépol na mladého kluka vyběhla banda s nožem. Naznačovali, že by se měl spíš věnovat fotbalu. Ale drtivá většina reakcí byla pozitivních. Thurama, Mbappého i Dembélého lidé za jejich slova chválili. A značná část veřejnosti i komentátorů si myslí, že je dobře, že se fotbalisté vyjadřují veřejně a jasně ukazují svůj postoj.

Nevidí v tom problém šéfové francouzského fotbalu?

Vše se konzultovalo i s vedením svazu, zda se hráči mohou politicky vyjadřovat. Svaz oznámil, že ano, protože vládne svoboda slova. Jen varoval, aby se to nedostalo do roviny, kterou jste zmínil.

Mbappé a politika není nové spojení. Za jeho účast na olympiádě orodoval i prezident Macron. Berou je ve Francii za jeho spojence?

Oba se znají a Mbappé z politiky nezná nikoho blíže. Několikrát se s prezidentem setkal a komunikoval s ním. Nevím ale, do jaké míry se Mbappé v politice orientuje, a troufl bych si říct, že nedokáže popsat, co představuje Macronova vláda. Jisté ale je, že Macron se snažil přesvědčit prezidenta Realu Madrid Péreze, aby Mbappého pustil na olympiádu. Pro hry by to byla vzpruha. Mbappé by přitáhl ještě daleko větší zájem. Hrál by v zemi, kde vyrůstal, a městě, kde dospíval.

Teď má pomáhat Francii aspoň na Euru. Jeho další start a přínos ale už zůstávají v mlze.

Se zraněním se vše mění. Myslím, že Mbappého výkony poslední sezona poznamenala. Jaro neměl tak dobré. Jde o důsledek toho, co se kolem něho dělo. Neabsolvoval už letní přípravu, kdy byl kvůli přetahování o novou smlouvu odstaven. Neměl z čeho fyzicky brát a v důležitých zápasech zklamal. Bylo kolem něj moc debat a polemiky. Teď mohl dostat druhý dech.

Jenže přišla rána pro něj i celou Francii.

Jsem přesvědčený o tom, že turnaje hrané na konci sezony jsou ovlivněné únavou. Projevuje se to na těch, kteří se například dostali do Ligy mistrů. Moje teorie ale byla, že Mbappé neměl sezonu tolik intenzivní, trenér Enrique ho v PSG navíc často střídal. Mohl být odpočatější a na Euru mu to mohlo prospět. Jenže teď je otázka, zda a jak si na něm ještě zahraje. S maskou to nebude nic příjemného.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.