Hlavní obsah

Čechům k postupu může stačit i remíza. Dějiny podobné anomálie už znají

Aktualizováno

Žádná výhra, jen porážka a dvě remízy. I takové vystoupení v základní skupině velkého fotbalového turnaje může za určité konstelace stačit k postupu. O podobnou anomálii se mohou pokusit Češi na Euru v Německu. Po sobotní remíze 1:1 s Gruzií jim do osmifinále může postačit středeční plichta v závěrečném duelu proti Turecku.

Byla ve mně malá duše, ale přežili jsme! Jedeme dál, z Eura nikdo z nás nechce, hřímá Ivan HašekVideo: Sport.cz

Článek

Hamburk (Od našeho zpravodaje) – „Uděláme maximum pro to, abychom na Euru zůstali. Nikdo z nás nechce domů,“ zavelel reprezentační trenér Ivan Hašek.

Pojďme si zrekapitulovat, co znamenají sobotní výsledky ve skupině F pro české vyhlídky před závěrečným vystoupením.

Výhra nad Tureckem – postup. S velkou pravděpodobností ze druhého místa ve skupině a přesun do Lipska, kde 2. července sehrají Haškovi hoši osmifinále proti vítězi skupiny D. Umístění není tutové. Předskočit reprezentaci teoreticky mohou Gruzínci, pokud výraznějším rozdílem porazí Portugalce. Čtyři české body by ale měly stačit i na postup ze třetího fleku.

Remíza s Tureckem – buď konec, anebo postup s odřenými kopačkami. To se uvidí. Češi ve středu celé základní skupiny v Německu zakončí. Už před zápasem budou vědět, zda jim stále do osmifinále může stačit plichta. Do něj by prošli ze třetího místa.

Prohra s Tureckem – sbohem, Euro! S jedním bodem se nikdy dál nepostupovalo.

Analytický účet na síti X Football Meets Data vygeneroval, že nejpravděpodobnější je umístění Čechů na třetím místě ve skupině.

Rozšířené Euro se hraje systémem, že do vyřazovací fáze turnaje jdou dva nejlepší ze skupiny, které doplní čtyři ze šesti týmů na třetích místech.

Ve Francii 2016 postoupili dál i fotbalisté ze Severního Irska se třemi body a bilancí jedna výhra, dvě porážky, skóre 2:2.

Na předchozím 2021 šli zase dál i Ukrajinci se třemi body za výhru, dvě porážky a se skórem 4:5.

Profil na sociální síti X Football Ranking zase nedávno přinesl, že právě tři body a mírně záporné skóre zpravidla stačí na osmifinále.

Odhalil to při rozboru 24 fotbalových šampionátů, které se hrály s 24 účastníky, z nichž po skupinách pokračují dvě třetiny mančaftů.

Statistika odhalila v historiích turnajů i dva výjimečné případy, kdy k postupu ze třetího místa stačily dva body za dvě remízy v kombinaci s mírně negativním skóre.

Bulhaři na mistrovství světa 1986 v Mexiku. Mimochodem, tehdy se za výhry udělovaly ještě dva body, což Bulharům nahrálo.

I v tříbodovém systému se najde postupující se dvěma plichtami. Mexiko na mistrovství světa do 17 let v roce 2017.

Okolnosti zatím nevylučují, že by se ke sportovním anomáliím mohli přiřadit i Češi. V závěrečném kole by se muselo splnit ještě několik dalších podmínek.

– Remíza národního týmu s Turky.

– V souběžně hraném utkání nesmí Gruzínci porazit jisté vítěze „české“ skupiny z Portugalska.

– Zároveň by se na turnaji musely najít dvě skupiny, kde se na třetím místě umístí týmy s horší bilancí než Češi. Mohlo by to být klidně áčko, pokud nedělní utkání Maďarů se Skoty skončí plichtou. A také třeba béčko, pokud zůstanou bez výhry na turnaji Albánci a Chorvati.

Dost proměnných, ale rozhodně to není fantasmagorie, viďte?

Berte to jako víkendovou úvahu k dopolední kávě po týdenní smršti zápasů, které začínaly v 15:00.

Základní skupiny vrcholí, připravte si počty, Češi jsou stále ve hře.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 0 pk Portugalsko - Francie 0 : 0 pk   dohráno
20240705T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko vs. Francie
Portugalsko
Francie
  2 : 1 pp Španělsko - Německo 2 : 1 pp   dohráno
20240705T18 : 00:00+0200
Španělsko vs. Německo
Španělsko vs. Německo
Španělsko
Německo
  Anglie - Švýcarsko dnes 18 : 00
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
  Nizozemsko - Turecko dnes 21 : 00
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.