Hlavní obsah

Byl u obou pádů s Turky na Euru. V roli televizního experta chce Kadlec zažít výhru

Turecké prokletí. Šokující třígólový obrat na Euro 2008, hladká prohra na evropském šampionátu 2016. Dva pády s Turky v posledním zápase ve skupině, oba znamenaly pro Čechy vyřazení. Bývalý obránce Michal Kadlec zažil oba smutné konce. Ve středu v Hamburku bude u rozhodujícího duelu s Tureckem na Euru opět - tentokrát v roli experta České televize.

Na ME se českým fotbalistům proti Turkům nedaří. Čeká je peklo, ale snad to vyjde, věří bývalí reprezentantiVideo: Sport.cz, UEFA

Článek

Na Euru před šestnácti roky v reprezentaci začínal. Trenér Karel Brückner ho vyslal na stadionu v Ženevě do hry v 80. minutě za stavu 2:1. Tehdy 23letý sparťan Kadlec, kterého po turnaji čekalo hostování v Leverkusenu, vystřídal záložníka Jaroslava Plašila. Turci následně dvěma góly dokonali jeden z největších obratů v historii mistrovství Evropy.

„Šel jsem na hřiště, když jsme vedli, nakonec jsme prohráli. Zklamání bylo obrovské,“ vzpomíná Kadlec v rozhovoru, který poskytl Sport.cz před pondělním golfovým turnajem poblíž Hamburku. Účastnili se ho bývalí čeští reprezentanti včetně několika vicemistrů Evropy z roku 1996 (Vladimír Šmicer, Pavel Kuka, Miroslav Kadlec).

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Za inkasované branky nemohl, pod vyrovnávací se podepsal brankář Petr Čech, který neudržel centr z pravé strany. Na Euru ve Francii o osm let později Kadlec proseděl nepovedený duel party kouče Pavla Vrby s Turky (0:2) na lavičce. „Chyby k fotbalu patří. Kdo jich udělá víc, většinou prohrává. V Ženevě se k nim přidala shoda náhod, Turci měli i štěstí. Ale asi to tak mělo být,“ podotkl 39letý Kadlec.

„Já mám na Turky úplně jiné vzpomínky. První zápas s českou reprezentací jsme hráli v Turecku, vyhráli jsme čtyři jedna. Věřím, že se kluci uvolní a vyhrají. Zdají se mi trochu svázaní,“ doplnil Kadlecův otec Miroslav, kapitán stříbrného tým z Anglie 1996.

Oba potěšil výkon reprezentantů proti Gruzii, který se diametrálně lišil od bojácného představení proti Portugalsku. „Doufejme, že si ho přeneseme do utkání s Tureckem. Bude jiné, v neskutečné atmosféře. Jestli s Gruzií na stadionu nebylo skoro nic slyšet, tak ve středu nebude slyšet vůbec nic. Znám tureckou mentalitu. Můžou se rozhádat nebo si dát vlastní góly. Mají ale i dny, kdy můžou porazit každého. Chtělo by dát rychlý gól, abychom je dostali do úzkých,“ pronesl Kadlec.

Jako hráč zažil tři Eura. Teď zakouší turnaj v roli televizního experta. „Klobouk dolů před médii, která dělají práci dobře. Práce není vůbec jednoduchá. Není jen o samotných zápasech, ale také o přípravě. Snažím se přinášet svůj objektivní názor, jak jsem to zažíval jako hráč,“ uvedl Kadlec. Bude se po duelu s Turky konečně radovat?

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.