Hlavní obsah

Bouřka přerušila zápas na Euru. Dva dánští fanoušci skákali pod vodou

Večerní oblohu nad Dortmundem osvětlovaly blesky, bouřka zuřila, z oblohy padaly provazy vody a televizní kamery zachytily na trávníku i malé kroupy. V takové čině se fotbal opravdu hrát nedal. Osmifinále Eura mezi domácím Německem a Dánskem (2:0) bylo logicky přerušeno, pauza trvala pětadvacet minut.

Sestřih utkání Německo - DánskoVideo: Česká televize

Článek

„Vypadalo to nepříjemně. Viděli jsme, jak blesky létaly. Zápas musel být přerušen, bylo by to nebezpečné,“ hlásil pro ČT z Dortmundu po utkání bývalý reprezentační obránce Michal Kadlec. „Vyzdvihl bych hřiště. I po dešti bylo ve fantastickém stavu. Kdyby se to stalo jinde, utkání by se nedohrálo. Klobouk dolů před organizátory,“ doplnil Kadlec.

Bouřka začala v 35. minutě zápasu za bezbrankového stavu, anglický rozhodčí Michael Oliver ukázal směrem k nebi a dal jasně najevo, že v tomto nečase se hrát nemůže. Hráči obou týmů chvilku postávali u laviček, nakonec ale zamířili do šaten.

Mohli se schovat. Řada diváků na stadionu takové štěstí neměla. Někteří fanoušci v dolních částech tribun, které už střecha tak dobře nechránila, prchali nahoru. Jiní se přikryli pláštěnkami, dvojice dánských fanoušků se zase vysvlékla do půl těla a skákala pod největším proudem vody. Stadionem zněl i ironicky tradiční německý popěvek „Oh, wie ist das schön“ (Ó, jak je to pěkné – pozn. aut.). Každý pojal přestávku po svém.

Trenér Německa Julian Nagelsmann ji využil efektivně. S týmem si udělal svižný rozbor na videu. „Na několika momentech jsme si ukázali, že musíme hrát rychleji za jejich obrannou linií,“ přiblížil Nagelsmann. „Třeba bránění Andersena na Jamala Musialu bylo extrémně riskantní,“ dodal kouč postřeh, který se naplno zúročil po další regulérní patnáctiminutové přestávce. Musiala pláchnul Andersenovi a dal gól na 2:0, což byl i konečný výsledek.

Nagelsmann apeloval i na to, aby hráči vymazali z hlavy vše, co se do té doby na hřišti stalo. Když se zápas rozjel, Němci ho hned chytili. Byli agilní. „Museli jsme se trochu sebrat. Bylo důležité, že jsme z kabiny dobře nastoupili. Byli jsme v zápase a nenechali se překvapit,“ podotkl brankář Manuel Neuer.

Kouč ale odmítl, že by nečekaná pauza německému mužstvu bodla. „Přerušení hry nikdy nepomůže,“ řekl Nagelsmann. „Bylo to víc bizarní a podivné než užitečné,“ připojil Neuer.

Utkání bylo rozděleno na tři části, počasí po první pauze už nezlobilo. Když se na začátku druhého poločasu díval sudí Oliver směrem nahoru a společně s hráči o něčem debatoval, nešlo o strach z další průtrže. Aktéři utkání sledovali člověka, který se dostal na střechu stadionu. Zpacifikovat ho musela speciální policejní jednotka.

Zápas fotbalového Eura byl kvůli rozmarům počasí přerušen po dvanácti letech, na šampionátu v roce 2012 se v Doněcku nehrálo mezi Ukrajinou a Francií pětapadesát minut.

  0 : 0 pk Portugalsko - Slovinsko 0 : 0 pk   dohráno
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
  1 : 0 Francie - Belgie 1 : 0 dohráno
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.