Hlavní obsah

Borec, který měsíce nehrál. Anglie chystá na semifinále velký trumf

Po české nominaci na Euro se vznášely dotazy, proč trenér Ivan Hašek nepovolal kromě Davida Juráska ještě nějakého kovaného levého beka. Jenže anglický kouč Gareth Southgate na to šel ještě pozoruhodnější cestou. Na totožnou pozici vzal jen zraněného Lukea Shawa, který do turnaje zasáhl až v závěru čtvrtfinále. A před středečním semifinále s Nizozemskem vyhlíží velký comeback: „Jsem připraven odehrát celých 90 minut.“

Sestřih zápasu Anglie - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

V lecčems je anglická situace podobná té české. Zatímco ale Hašek alteroval proti Portugalsku na levé straně s pravákem Davidem Douděrou a na zbytek skupiny už zařadil do základu Juráska, Southgate měl od startu turnaje jen nepříliš ideální možnosti.

Na levé straně hrál rovněž přes nohu Kieran Trippier a příležitostně dokonce zaskočil pravý křídelník Bukayo Saka. Podobné čachry ale v Anglii čekali, když trenéři povolali Shawa, který před Eurem odehrál poslední zápas v dresu Manchesteru United v polovině února. Od té doby opakovaně léčil zraněnou podkolenní šlachu.

Southgate před šampionátem přiznal, že na svého oblíbence bude čekat možná déle, než je běžné. Osmadvacetiletého reprezentanta se ale podařilo dát dohromady až ve vyřazovací fázi turnaje, ve čtvrtfinále proti Švýcarsku naskočil v 78. minutě a jen díky prodloužení se na trávníku ohřál téměř tři čtvrtě hodiny. Po triumfu v penaltovém rozstřelu navíc zaujal gestem, kdy místo radostného úprku nejprve utěšoval soupeře.

„Mysleli jsme, že se vrátím ve druhém nebo třetím zápase skupiny, ale bohužel věci nešly podle plánu. Prošel jsem si mnoha komplikacemi. Poslední čtyři měsíce byly opravdu náročné,“ rozpovídal se v pondělí Shaw. „Teď záleží na rozhodnutí Garetha, zda naskočím do semifinále. Cítím se fit a připraven,“ podotkl.

Dosavadní průběh Eura byl pro něj hodně zvláštní. „Je těžké chodit na zápasy a vnímat atmosféru, ale přitom nenavléknout dres a nezapojovat se do hry. Na druhou stranu mě to o to víc motivovalo, abych na sobě pracoval. Z návratu jsem nadšený, ale prioritou je pomoci týmu,“ dodal.

Anglická média tak již hojně spekulují, zda se Shaw ve středu večer objeví v základní sestavě. A shodují se, že ani ne 180 centimetrů vysoký krajní bek se zřejmě opravdu objeví v zahajovací formaci.

A kdo ví, třeba se tentokrát opravdu stane hrdinou Albionu, k čemuž měl před třemi lety mohutně nakročeno. Ve finále minulého Eura proti Itálii skóroval už po minutě a 56 sekundách, což je od té doby nejrychlejší branka v historii soubojů o zlato v rámci evropských šampionátů. Italové ale londýnské finále srovnali a po penaltách slavili titul.

Foto: Lee Smith, Reuters

Anglický fotbalista Luke Shaw odjel na Euro, i když bylo jasné, že část turnaje kvůli zranění nestihne.

Anglie je i v Německu krůček od finálové účasti, i když je kvůli matným výkonům od startu turnaje pod kritikou veřejnosti i expertů. Zejména pak Southgate, jenž z hvězd typu Jude Bellingham, Harry Kane, Bukayo Saka nebo Phil Foden prý nedokáže vytěžit maximum.

Shaw se ale manažera, který ve čtvrtfinále odkroutil 100. duel na anglické lavičce, zastal: „Posunul nás na další úroveň, žádný trenér v historii naší země ve skutečnosti nebyl tak úspěšný. Všichni ho milujeme. Teď jsme opět v semifinále, což jen dokazuje, jak s námi dokáže mluvit, jak nás dokáže spojit. Chemie uvnitř týmu je výborná,“ zdůraznil.

EURO 2024 v Německu

Letošní mistrovství Evropy ve fotbale se odehrálo v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila. Titul mistrů Evropy získali Španělé po vítězství 2:1 nad Anglií ve finále.