Hlavní obsah

Blbec! pronesl hvězdný kapitán Belgie a naštvaně zmizel z rozhovoru

Smutně se šoural ze hřiště a naštvaně odcházel i z pozápasového rozhovoru. „Blbec!“ zamumlal si Kevin de Bruyne v mixzóně v Düsseldorfu. Kapitána belgické reprezentace po pondělním osmifinálovém vyřazení 0:1 s Francií namíchl dotaz, proč se jeho dosluhující zlatá generace alespoň jednou nedostala do finále.

Sestřih zápasu Francie - BelgieVideo: Česká televize

Článek

„A co je ta zlatá generace?“ otázal se smutný De Bruyne, když dotaz uslyšel.

„No, vy,“ upřesnil známý italský novinář Tancredi Palmieri.

„A to mi chcete říct, že Francie, Anglie, Španělsko nebo Německo nemá zlatou generaci?“ odpověděl De Bruyne a při odchodu z mixzóny utrousil: „Blbec!“

Upřímně? V záložníkovi Manchesteru City se mísila zloba, zmar a zklamání. De Bruyne byl a stále je jednou z hlavních tváří výjimečné, ale stárnoucí belgické generace, která roky dovedla konkurovat fotbalovým velmocím.

Parta si vysloužila přídomek zlatá. Jenže jen na papíře.

Ve čtvrtfinále končila pouť Belgičanů na mistrovství světa 2014 i evropských šampionátech 2016 a 2021. Předloni na mistrovství světa v Kataru De Bruyne a spol. vypadli už po skupině. Jen ze světového šampionátu v Rusku 2018 dovezli bronz.

Současné Euro v Německu zakončili Belgičané v osmifinále. Proti Francii už scházeli v sestavě borci jako Eden Hazard, Thibaut Courtois, Vincent Kompany, Dries Mertens, Toby Alderweild nebo Axel Witsel.

Nejsou v reprezentaci nebo se s ní rozloučili. Anebo s fotbalem skončili úplně.

Ze slavné party zbylo v Německu jen pár veteránů jako Romelu Lukaku, Jan Vertongen nebo právě dvaatřicetiletý De Bruyne. Belgičané neoslnili. Ve skupině podlehli Slovákům 0:1 a porazili Rumuny 2:0.

Nudná bezgólová plichta s Ukrajinou jim zajistila osmifinále, ve kterém dirigent De Bruyne neodehrál dobrý part.

Nevycházely mu kolmice, nedostával se do hry. Až v závěru se připomněl tvrdší ranou, kterou francouzský gólman Maignan vyrazil.

Byl to konec jeho éry v evropském fotbale? Už před turnajem přiznal, že si pohrává s luxusní nabídkou ze saúdskoarabské ligy. Mohla to být i derniéra v reprezentaci, za kterou odehrál 104 zápasů.

„Byla to vyčerpávající sezona. Tělo si potřebuje odpočinout. Až po létě se rozhodnu,“ pravil.

Jedno je ale zřejmé. Obměna zlaté generace bez zlata se v Belgii nevyhnutelně blíží.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.