Hlavní obsah

Slovinci slaví historický postup. Pocity se nedají popsat, prostě to nejde, zářil obránce

Konečný hvizd přišel za stavu 0:0, ale fotbalisté Slovinska ho slavili jako vítězství. Remíza v posledním duelu skupiny C s Anglií totiž znamená, že se poprvé v samostatné historii země podívají do vyřazovací fáze Eura. I když stále platí, že na výhru na velkém turnaji nadále čekají, neboť se do osmifinále procpali po třech remízách. A až ze třetího místa, které jim přiřklo nepříliš užívané pravidlo. „Jsem na všechny strašně hrdý,“ radoval se kouč Matjaž Kek.

Sestřih zápasu Anglie - SlovinskoVideo: Česká televize

Článek

Jásali, skákali, radovali se. Slovinci hned po skončení zápasu moc dobře věděli, že bezbranková remíza jim k postupu stačí, i kdyby skončili v „céčku“ třetí. V tabulce třetích týmů se totiž těšili komfortní pozici a nemohli ani teoreticky být přeskočeni.

Bronzovou pozici skupiny C nakonec Slovinci skutečně obsadili. Ačkoliv druhé Dánsko má stejně bodů (3) totožné skóre (2:2), vzájemný zápas skončil remízou a jeho hráči viděli stejně žlutých karet jako Slovinci (6).

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Do hry tak vešlo další pomocné kritérium – karetní tresty pro realizační tým. Slovinský realizák nebyl tak ukázněný jako dánský a jednomu z jeho členů byl žlutý trest udělen. Zdánlivě nic neřešící karta tak změnila poměr na 6:7 a nakonec Slovince odsunula na třetí příčku.

Že jdou Slovinci nakonec ze třetího místa je jim ale úplně jedno. Emoce jsou vidět i v titulcích sportovních webů.

„SLOVINSKOOO JDE DÁL,“ píše snportal.si.

Tohle je zatraceně velká událost. Postup ze skupiny byl milníkem, o němž se Slovincům těžko i snilo. Vždyť se na Euro podívali teprve podruhé v historii a stále platí, že na něm ještě nevyhráli zápas.

Favorita z Anglie se ale nebáli. Poctivou defenzivou a tolik propíraným „uskákáváním“ soubojů a „žraním trávy“ zneutralizovali hvězdy soupeře. Díky čemuž slaví historický úspěch.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Slovinští fotbalisté slaví historický postup na Euru.

„Původně jsem nečekal, že se nám povede postoupit. Ale ukázali jsme, že si to zasloužíme. Možná jsme měli trošku štěstí, ale to k tomu patří. Hlavně si cením naší psychické odolnosti a toho, že jsme soupeře nepustili do skoro žádné šance, i když měl víc ze hry,“ culil se trenér Kek.

„Je to kouzelné. Každý z nás o něčem podobném odmala snil. Na hřišti jsme vypustili duši a dočkali se odměny. Pocity? Nedají se popsat, prostě to nejde,“ vyprávěl s úsměvem obránce Vanja Drkušič.

Slovinci stojí před pokořením další překážky. Vůbec první výhra na Euru v historii země by se jim v nadcházejícím osmifinále obzvlášť hodila.

  Švýcarsko - Itálie dnes 18 : 00
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Německo - Dánsko dnes 21 : 00
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.