Hlavní obsah

Belgie - Rumunsko 2:0SESTŘIH: Belgie slaví na Euru první body, Stanciu a spol. nestačili

Aktualizováno

Fotbalisté Belgie zvítězili na mistrovství Evropy nad Rumunskem 2:0. Už po 75 sekundách otevřel skóre Youri Tielemans, deset minut před koncem zvýšil po přihrávce od brankáře Kevin De Bruyne.

Sestřih zápasu Belgie - RumunskoVideo: Česká televize

Článek

Skupina E je zatím nejvyrovnanější na šampionátu, protože po páteční výhře Ukrajiny nad Slovenskem mají nyní všechny čtyři celky v tabulce tři body. První dvě postupové příčky drží Rumunsko a Belgie s kladným skóre. Belgičané ve středu zakončí skupinu zápasem s Ukrajinou, Rumunsko se utká se Slovenskem.

Trenér Belgie Tedesco po nepovedeném zápase se Slovenskem udělal v sestavě čtyři změny. A právě jeden z nových mužů Tielemans se stal rychle hrdinou. Nejprve vybojoval míč na půlce hřiště a založil brejk. Následně dobíhal spoluhráče, Lukaku mu přiklepl míč a Tielemans přízemní střelou otevřel skóre už po 75 sekundách. Postaral se tím o třetí nejrychlejší gól v historii evropských šampionátů.

„Brzký gól nás samozřejmě povzbudil a dal nám jistotu. Jsme šťastní, že jsme to zvládli, ale zbytečně jsme si to komplikovali zahozenými šancemi. Mohli jsme rozhodnout dříve, pořád se trápíme v zakončení. Na tom musíme zapracovat,“ řekl autor vítězného gólu Tielemans.

Po 13 minutách se dostával ve vápně do dobré pozice Lukaku, odstavil si obránce a vypálil z otočky, ale na poslední chvíli mu strčil do střely kopačku obránce Bancu a míč skončil vedle branky. Na druhé straně hlavičkou zahrozil Dragus, ale brankář Casteels míč vytáhl nad břevno.

V 18. minutě táhl De Bruyne protiútok, uvolnil Lukebakia, který si ještě navedl míč na levačku, jeho nebezpečnou střelu ale skvěle vychytal bývalý brankář pražské Sparty Nita.

Belgičané měli více ze hry a hrozili hlavně po křídlech, kde zlobil především Doku. Ale soupeři se dařilo nepříjemné útoky zastavovat.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Youri Tielemans se postaral o  úvodní branku utkání

Druhý poločas začal střelou Man, pokus rumunského záložníka ale v klidu lapil brankář Casteels. Vzápětí se dral do slibného protiútoku Mihaila, který se ale sám vytlačil z ideálního úhlu a vystřelil nad.

Dobrý rumunský nástup ale Belgičané utlumili a znovu měli více ze hry. Jenže De Bruyne nevyzrál na brankáře Nitu, krátce na to se snažil před branku servírovat gól Dokuovi, tomu ale chyběl krok.

V 63. minutě se potvrdilo, že belgický útočník Lukaku si do Německa přivezl velkou smůlu. Po zisku míče na půlce hřiště ho De Bruyne vyslal samotného na branku, Lukaku přesně zakončil k tyči a běžel slavit gól, jenže už potřetí na turnaji mu radost pokazil videorozhodčí. Odhalil těsný ofsajd a branka neplatila. A chvíli na to belgický kanonýr nepropálil Nitu v další šanci.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Kevin De Bruyne v zápase proti Rumunsku

Belgii to mohlo hodně mrzet po chybě Theateho, který zpětnou hlavičkou vyslal nechtěně do brejku Mana, ale rumunský záložník z Parmy neprostřelil Casteelse.

Brankář Belgie zazářil deset minut před koncem i svou kopací technikou. Jeho dlouhý výkop propadl až za rumunskou obranu, kam si naběhl De Bruyne a v pádu prostrčil míč kolem vybíhajícího brankáře. Situaci znovu zkoumal videorozhodčí, ale tentokrát gól platil.

Rumunsko muselo hru ještě více otevřít, z čehož těžil soupeř při brejcích. Zejména střídající Trossard několikrát utíkal po pravé straně, ale chybělo mu přesnější zakončení či přihrávka. Rumuni už si výraznější šanci nevypracovali a Belgie si výhru v klidu hlídala.

„Belgie ukázala velkou kvalitu. Je to kandidát na titul. My bojovali, ve druhé půli jsme se zlepšili, ale chybělo nám trochu štěstí, abychom vybojovali bod. Šance na vyrovnání jsme měli,“ hodnotil trenér Rumunska Edward Iordanescu.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina E:
Kolín nad Rýnem: Belgie - Rumunsko 2:0 (1:0)
Branky: 2. Tielemans, 80. De Bruyne. Rozhodčí: Marciniak - Listkiewicz, Kupsik - Kwiatkowski (video, všichni Pol.). ŽK: Lukebakio - Bancu, M. Marin. Diváci: 42.535.
Belgie: Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Theate (77. Debast) - Tielemans (72. Mangala), Onana - De Bruyne - Lukebakio (56. Trossard), Lukaku, Doku (72. Carrasco). Trenér: Tedesco.
Rumunsko: Nita - Ratiu (90. Sorescu), Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin (68. Olaru) - Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (68. Hagi) - Dragus (81. Alibec). Trenér: Iordanescu.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.