Hlavní obsah

Ani děti doma nespaly, líčí Čanturišvili euforii. Oslavenec z týmu Gruzie chválil české mužstvo

V autobuse cestou na herní soustředění do Itálie rozdával úsměvy a přijímal gratulace od jabloneckých spoluhráčů. Bývalý gruzínský reprezentant Vachtang Čanturišvili si vychutnával senzační postup svých krajanů do osmifinále Eura po nečekaném triumfu 2:0 nad Portugalskem.

Sestřih utkání Gruzie - PortugalskoVideo: Česká televize

Článek

Jak jste prožíval výhru nad jedním z favoritů turnaje?

Hrozně moc. Byly to obrovské emoce. Ani moje děti kvůli tomu doma nespaly, protože na ten zápas jsme samozřejmě čekali a koukali se na něj celá rodina společně. Děti řvaly „Gruzie, Gruzie“, až jsem je musel uklidňovat, protože už bylo pozdě. (usměje se) Celá Gruzie věřila, že to zvládneme, a vyšlo to takhle parádně.

Z gruzínského týmu jste v kontaktu s Kakabadzem. Už jste spolu po postupu mluvili?

Zatím jsem mu jen psal, nechávám mu prostor, protože po zápase slavili, byly tam velké emoce. V týmu panuje pochopitelně obrovská radost. Ale dnes má narozeniny, takže mu zavolám. Mluvili jsme spolu po zápase s Českem a celý český tým chválil. Říkal, že to byl strašně těžký zápas po fyzické stránce. Češi byli lepší, ale nakonec jsme brali bod, který byl pro nás dobrý.

Gruzii pomohl k senzačnímu postupu. Máte zprávy, co se v Tbilisi děje?

Hned po zápase se začalo slavit, všude troubí auta, lidi jsou venku a mají obrovskou radost a celá Gruzie bude fandit dál. Pro nás bylo už úspěchem, když jsme postoupili na Euro, a teď krok za krokem dokazujeme, že můžeme hrát na takové úrovni s jakýmkoliv soupeřem.

V čem spočívá síla gruzínského týmu, který je na Euru poprvé v historii?

Asi v jednotě. Lidi se snaží být i v Německu na tribunách, v Gruzii to sledují venku společně po hospodách, na stadionu. A samozřejmě kluci jsou šikovní s balonem a nebojí se hrát. Nekoukají na to, s kým hrají. Samozřejmě mají respekt, ale jdou a dělají svou práci a dělají ji skvěle.

Klíčovou postavou byl gólman Mamardašvili. Co říkáte jeho výkonu?

Už je velkým gólmanem. Není náhodou, že chytá ve Španělsku za Valencii, a ještě jako kapitán. Od samého začátku už jako mladý měl velký potenciál. Podržel nás ve všech zápasech. Vychytal skvělé šance. Máme klid, když je v bráně.

Je mu 23 let, sáhne po něm podle vás nějaký velkoklub?

Už předtím se spekulovalo, že o něj má zájem Bayern Mnichov. Věřím, že půjde někam jinam, ještě výš. Zaslouží si to. A neříkám to jen kvůli tomu, že jsem Gruzínec. Je to opravdu velký hráč.

Největší hvězdou je Kvaracchelija, ale nejlepším střelcem po základních skupinách se třemi góly nečekaně Mikautadze. Je to překvapení i pro vás?

Nečekal jsem tedy, že bude nejlepším střelcem, ale vím, že má obrovský potenciál. Už před zápasem s Českem jsem ho vedle Kvaraccheliji a Mamardašviliho vyzdvihoval. I on je nebezpečný hráč. Není to náhoda, ve Francii dal dost gólů. Nepřekvapuje mě, že hraje dobře. Umí s balonem, v šancích si počíná dobře, umí dát i finální přihrávku.

Jak velké šance dáváte Gruzii v osmifinále se Španělskem?

Španělsko známe dobře, Gruzie s ním hrála už hodněkrát. Samozřejmě půjde o těžký zápas, protože Španělé mají furt dobrý tým, jsou silní na míči. Bude to trochu jiný zápas než s Portugalskem, ale my jsme takoví, že teď jsou všichni sebevědomí. A psychika je důležitá věc. Věřím, že dokážeme hrát náš fotbal i se Španělskem a zvládneme to.

  2 : 0 Německo - Dánsko 2 : 0 dohráno
20240629T21 : 00:00+0200
Německo vs. Dánsko
Německo vs. Dánsko
Německo
Dánsko
  2 : 0 Švýcarsko - Itálie 2 : 0 dohráno
20240629T18 : 00:00+0200
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko vs. Itálie
Švýcarsko
Itálie
  Anglie - Slovensko dnes 18 : 00
20240630T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Slovensko
Anglie vs. Slovensko
Anglie
Slovensko
  Španělsko - Gruzie dnes 21 : 00
20240630T21 : 00:00+0200
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko vs. Gruzie
Španělsko
Gruzie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.