Hlavní obsah

Anglii stál trofej, teď se vykoupil. Bůh mi to vrátil, oddychl si hrdina Albionu

Před třemi roky ve finále fotbalového Eura selhal. Angličan Bukayo Saka neproměnil klíčovou penaltu a zajistil, že jeho země ostrouhala na úkor Itálie. Tentokrát se vykoupil nejlepším možným způsobem. Nejprve dovedl čtvrtfinále se Švýcary do prodloužení vyrovnávací brankou, v rozstřelu pak nezaváhal a nasměroval Albion do semifinále. „Věřím v Boha. Teď mi to vrátil,“ radoval se dvaadvacetiletý křídelník.

Sestřih zápasu Anglie - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Článek

Když Saka na minulém šampionátu v boji o zlato nasměroval svůj kop jen do brankáře Gianluigiho Donnarummy, byl za psance. Zmuchlal šance Anglie na trofej a na jeho adresu pršely urážky. Jeden z „fanoušků“ byl dokonce kvůli rasistickým nadávkám vůči synovi nigerijských rodičů odsouzen k deseti týdnům za mřížemi.

Teď je Saka za hrdinu. Po úspěšném čtvrtfinále, jehož byl ústřední postavou, dokonce vyfasoval i cenu pro nejlepšího hráče utkání.

„Bylo hodně těžké se vyrovnat s tím, co jsem prožil. Ale využil jsem šanci, kterou jsem dostal,“ culil se anglický hrdina.

Hvězdami nabitá Anglie se na postup znovu nadřela. Se Švýcarskem čtvrt hodiny před koncem inkasovala a stejně jako v předchozím zápase se Slováky to vypadalo, že pojede domů. Jenže Saka byl proti. Typicky si navedl balon na střed z pravého křídla a přízemní obalovačkou na zadní tyč srovnal.

V následném prodloužení branka nepadla a duel šel do rozstřelu. Značně neoblíbené disciplíny Angličanů. Vždyť v minulosti zvládli na velkých turnajích jen dvě penaltové loterie z devíti pokusů.

Mrzkou míru úspěšnosti o něco vylepšili, přesně na hranici třiceti procent. Cole Palmer a Jude Bellingham proměnili, pak padla volba na Saku, smutného hrdinu posledního Eura.

„Nechtěl bych být v jeho kůži. Cesta k puntíku je fakt dlouhá,“ pravil někdejší skvělý záložník Frank Lampard, který selhal v rozstřelu na MS 2006 proti Portugalsku.

Tentokrát se Saka nemýlil. Stejně jako jeho parťáci Ivan Toney a Trent Alexander-Arnold. Jediný zákrok Jordana Pickforda proti slabému pokusu Švýcara Manuela Akanjiho stačil. Anglie míří do semifinále. Po penaltách, které už tolikrát podepsaly její ortel.

„Trénovali jsme to. Všech pět jsme kopli parádně,“ radoval se poslední úspěšný exekutor Alexander-Arnold.

I ve druhém duelu vyřazovací fáze musel Albion dotahovat. Proti Slovensku rozhodl již v prodloužení, tentokrát dokonal obrat až v penaltách.

„Ukázalo to, jak moc chceme celý turnaj vyhrát. Příště už to chceme konečně rozseknout v řádné hrací době. Ale případně uděláme cokoliv, co bude nutné,“ hlásil Saka.

Jen díky němu zůstává Anglie ve hře o historicky druhý triumf na velkém turnaji. Zlato z MS 1966 je už řádně vousaté. Mnozí fanoušci jej ani nepamatují. K dalšímu radostnému křepčení chybí Albionu už pouhé dva zápasy.

Pokud by na titul nakonec dosáhl, nepříliš přesvědčivé výkony na probíhajícím Euru by byly zapomenuty.