Hlavní obsah

Anglie je bez trenéra. Southgate rezignoval

Aktualizováno

Po nedělní prohře ve finále Eura 1:2 se Španělskem si dal čas na rozmyšlenou, ale rozhodnutí netrvalo moc dlouho. Trenér anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate rezignoval.

Sestřih zápasu Španělsko - AnglieVideo: Česká televize

Článek

„Jako hrdému Angličanovi mi bylo ctí vést národní tým. Moc to pro mě znamenalo, podřídil jsem tomu všechno. Ale je čas na změnu a na novou kapitolu,“ cituje Southgatea BBC.

Třiapadesátiletý trenér byl na lavičce Albionu od roku 2016. Anglii dostal minimálně do čtvrtfinále posledních čtyř velkých turnajů. Jenže čekání na trofej od triumfu na MS 1966 nepřerušil.

V neděli prohrál druhé finále Eura po sobě. Před třemi lety padla Anglie ve Wembley ve finále Eura s Itálií po penaltách, v neděli v Berlíně nestačila na Španěly.

„Tým, který jsme vzali do Německa, je plný úžasných mladých talentů. Mohou vyhrát trofej, o které všichni sníme,“ věští Southgate.

„Máme nejlepší fanoušky na světě. Jejich podpora pro mě znamenala všechno. Fandím Anglii a vždycky budu. Těším se, až budu moci oslavovat, jak hráči pokračují ve vytváření dalších výjimečných vzpomínek. Jak budou spojovat a inspirovat národ. Vím, že to dokáží,“ dodává.

Ještě v neděli říkal, že je potřeba si vzít čas na rozhodnutí. „Musím si nejdříve promluvit se správnými lidmi. Otázka konce není na pořadu dne,“ uvedl po dalším stříbru trenér, jenž na lavičce Anglie odkoučoval 102 zápasů s bilancí 64 výher, 20 remíz a 16 porážek. Statisticky patří mezi nejúspěšnější manažery historie své země.

Southgateovi měla vypršet smlouva v zimě. Vedení tamního fotbalu už před nedělním finále uvedlo, že bude rádo, když se podaří dosáhnout dohody a prodloužení kontraktu.

„Vím jistě, že kluci by byli rádi, kdyby Gareth zůstal až do roku 2026, kdy nás čeká mistrovství světa. O tom není pochyb. Způsob, jakým se o nás stará, jak je klidný, jaký je jako manažer, jak vede tréninky, je špičkový. Ať si dělá, co chce, co mu dělá radost. Jsem si jistý, že se rozhodne správně,“ mluvil za kabinu záložník Declan Rice.

Rozjedou se spekulace, kdo teď dlouholetého trenéra nahradí. Média zmiňují Eddieho Howea, jenž vede Newcastle, bývalého manažera Brightonu a Chelsea Grahama Pottera nebo někdejšího manažera Bayernu Mnichov či Chelsea Thomase Tuchela.

Další zápasy čekají Anglii už v září v Lize národů proti Irsku a Finsku.