Hlavní obsah

Anglický zmar pokračuje. Frustrovaní fanoušci zasypali trenéra kelímky od piva

Postup z prvního místa skupiny, cíl splněn? Tak to ani náhodou. Fotbalisté Anglie se sice procpali do osmifinále probíhajícího Eura coby nejlepší tým „remízové“ skupiny C, ale fanoušci čekají víc. Albion v úterý večer remizoval 0:0 se Slovinskem, což v konečném důsledku zajistilo první flek v „céčku“. Ale herně znovu zklamal. Trenéra Garetha Southgatea fanoušci častovali nejen bučením, ale snažili se jej i trefit kelímky od piva. „Rozumím jim,“ ujišťoval kouč Anglie.

Sestřih zápasu Anglie - SlovinskoVideo: Česká televize

Článek

Začněme krátkou vsuvkou s lehkým nádechem matematiky. Harry Kane, v sezoně za Bayern Mnichov 44+12. Pod ním drahokam Realu Madrid Jude Bellingham (23+13), nejlepší hráč anglické ligy Phil Foden (27+12) a čipera Bukayo Saka (20+14) z Arsenalu.

Běžný součet dá dohromady 114 gólů a 51 asistencí. V nejšpičkovějších soutěžích světa. Páni, to je síla!

No, nebo taky ne.

Celé kvarteto spolu absolvovalo všechny tři duely skupiny Eura v základu. Čelilo Srbsku, Dánsku a Slovinsku. Což při vší úctě nejsou žádné těžké váhy, v Evropě najdete řadu nabitějších reprezentací. Angličané postoupili z prvního místa s pěti body a skóre 2:1. Ano, dost možná nejvymazlenější ofenziva šampionátu vstřelila průměrným soupeřům mrzké dva góly.

A herní obraz? Možná by se o něm psalo hezky, kdyby nějaký existoval.

„Zívající sláva. Southgate funguje jako takový obrácený alchymista, co mění zlato v běžný kov. Má k dispozici nejlepší hráče Premier League, Bundesligy i La Ligy. A stejně neporazí Slovinsko, 57. tým světového žebříčku. “ píše britský The Sun.

„Anglie střílí slepými,“ pokračuje portál Daily Mail.

Korunu všemu nasadila BBC. Veřejnoprávní médium, jehož zprávy by měly být co možná nejsušší a nejobjektivnější, okomentovalo sestřih ze zápasu se Slovinci takto: „Zde si můžete pustit „nejzajímavější“ momenty utkání. Klobouk dolů před tím, kdo z toho dokázal vytěžit dvě minuty a 53 sekund záběrů.“

Pokud jste měli to štěstí a neviděli žádný z dosavadních zápasů Anglie, asi si můžete představit, jak se hvězdami nabitý celek prezentoval.

Dozadu to fungovalo, to ano. Angličané kralují metrice xGA (očekávané góly proti týmu) v porovnání se všemi ostatními výběry Eura. Podle statistických modelů pouští soupeře do nejméně nebezpečných možností k zakončení ze všech.

Ale ofenziva, která by měla být klenotem, nestojí za řeč. Proto létaly na trenéra kelímky od piva. Proto se na něj z tribun i na sociálních sítích snáší kritika.

„Chápu, že se mnou nejsou spokojení. Ale důležité pro mě je, že stojí za týmem,“ komentoval plastovou sprchu Southgate. Pak spustil hodnocení zápasu se Slovinci. Fanoušci Anglie, zavřete oči a zacpěte si uši.

„Dominovali jsme, hlavně ve druhé půli. Soupeře jsme přikovali k vápnu. Navíc se nám povedla střídání,“ domnívá se Southgate. Mimochodem, jeho tým třikrát vystřelil na branku.

Aby tak jedno střídání spíše brzy nepřišlo i na trenérské lavičce. Podpora veřejnosti vůči kouči Anglie je na bodu mrazu. Zlomit ji může jedině úspěšné putování vyřazovacími boji, v osmifinále Albion s největší pravděpodobností narazí na Nizozemce.

  Francie - Belgie dnes 18 : 00
20240701T18 : 00:00+0200
Francie vs. Belgie
Francie vs. Belgie
Francie
Belgie
  Portugalsko - Slovinsko dnes 21 : 00
20240701T21 : 00:00+0200
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko vs. Slovinsko
Portugalsko
Slovinsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.