Hlavní obsah

Ancelottiho učeň, kterého chtěl Hašek do St. Etiénne. K Ivanovi chovám velkou úctu, řekl kouč Gruzie

Před lety v St. Etiénne ho chtěl angažovat jako posilu, v sobotu svede Ivan Hašek s Willy Sagnolem trenérský souboj na Euru. „Tehdy jsme se o něj zajímali, chtěli jsme, aby přišel. Nakonec zůstal v Bayernu. Je to chlapík z francouzské a německé fotbalové školy, je úspěšným trenérem,“ řekl kouč české fotbalové reprezentace na adresu Francouze, který senzačně dovedl Gruzii na evropský šampionát.

Ivan Hašek o Willym Sagnolovi: Velmi úspěšný trenér. Když jsem byl v Saint-Étienne, chtěli jsem, aby přišel do týmu. Video: Sport.cz, UEFA

Článek

Hamburk (od našeho zpravodaje) - Hašek vedl v sezoně 2006/2007 St. Etiénne, Sagnolův mateřský klub. Ve Francii má vůbec skvělé jméno, na přelomu tisíciletí působil na lavičce Štrasburku.

„Ivana znám velmi dobře, známý je vlastně po celé Francii. Byl trenérem mého oblíbeného klubu, chovám k němu velkou úctu. Až se uvidíme před zápasem, rád mu podám ruku,“ vrátil Sagnol kompliment českému trenérovi na tiskové konferenci v Hamburku.

Kouč Gruzie je v Německu na „domácí“ půdě. Bývalý vynikající pravý obránce devět let působil v Bayernu (2000-2009). Vyhrál s ním Ligu mistrů a pětkrát bundesligu. Patří do vybrané kategorie legend bavorského giganta. Pro fanoušky Bayernu bude navždy „Flankengott“ (Bůh centrů).

O sestavě proti Gruzii je jasno. Máme to naplánované dlouho dopředu, změny budou, potvrzuje Ivan Hašek. Video: Sport.cz, UEFA

Sedmačtyřicetiletý Francouz, vicemistr světa s Les Bleus z roku 2006, se stal na jaře i hrdinou Gruzie. Dost možná mu v této zemi postaví sochu. V březnové baráži Sagnolův výběr porazil po penaltovém rozstřelu Řecko a poprvé v historii se Gruzie kvalifikovala na Euro.

Na trenérskou cestu ho nepřímo přivedlo těžké zranění achilovky, kvůli kterému skončil s fotbalem už v necelých 32 letech. Záhy se začal rozmýšlet, co dál. Po epizodě v roli fotbalového experta francouzské televizní stanice Canal+ si stoupl na lavičku francouzské jednadvacítky.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

Následně Sagnol vedl Girondins Bordeaux, kde vydržel dvě sezony. V létě 2017 se stal v Bayernu asistentem legendárního Carla Ancelottiho, nynějšího kouče Realu Madrid. Před třemi roky pak kývl na nabídku Gruzie. Letos v březnu se pro zemi na Kavkaze stal nesmrtelným. Nicméně…

„Na rozdíl od ostatních dětí jsem nechtěl být profesionálním fotbalistou. Mým snem bylo stát se policejním komisařem,“ přiznal před časem Sagnol, jehož křestní jméno je poctou jeho otce skvělému nizozemskému reprezentantovi Willymu van der Kerkhofovi. Jak se mu povede v sobotu proti Česku?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.