Hlavní obsah

ANALÝZA: Češi, pozor! Řítí se Maradonův dědic a slalomář, kterých v Evropě moc není

Patří k nejslavnějším občanům země. Za modlu platí i v Itálii. Vždyť Chviča Kvaracchelija byl stěžejní postavou, která Neapol loni dotlačila ke scudettu. Prvnímu italskému titulu od dob božského Maradony. Krkolomné jméno i um navedly fotbalový svět k přezdívce Kvaradona. Češi, v sobotu na Euru bacha na něj! Analýza Sport.cz dokládá, že v lecčems představuje naprostou evropskou špičku.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Chviča Kvaracchelija.

Článek

„V minulé sezoně byl jedním z nejlepších hráčů italské soutěže. Společně s Osimhenem táhli celou Neapol,“ poví uznale i reprezentační obránce David Zima.

Sám tři roky v Serii A kopal a moc dobře tuší, co stále teprve třiadvacetiletý Kvaracchelija dovede. „Je pořád mladý, může se posunout na top level mezi nejlepší hráče světa,“ doplňuje Zima.

Pardon, Davide. Můžeme upřesnit?

Kvaradona už teď patří mezi evropskou elitu. Naznačují to pokročilejší data společnosti Opta, která nabízí souhrnnou statistiku označovanou jako Opta player radar.

Rozebírá v něm různé parametry a porovnává hráče pěti nejprestižnějších evropských lig za posledních 15 let.

Foto: Sport.cz

Chviča Kvaracchelija, statistiky společnosti Opta.

A sobotní český soupeř z nich vychází jako eso. Kvaracchelija se za zápas pokusí o 6,2 kliček - tedy driblinků, v nichž zkouší uspět v souboji jeden na jednoho. V tomto ohledu je lepší než 98 procent všech fotbalistů, kteří se proháněli nebo prohání po trávnících v Anglii, Německu, Španělsku, Francii a Itálii.

To ujde, ne?

Mimochodem, jde také o cifru, kterou v rané éře na mezinárodní scéně těsně překonával portugalský kouzelník Ronaldo.

Za zápas opoře Neapole průměrně napočítají tři úspěšné driblinky, v italské lize jde o nejvyšší číslo. A další údaje jsou špičkové i v širším evropském kontextu.

Kvaradona má vysoký počet doteků s míčem i ve vápně. Extrémně často pálí i šance vytváří.

„Pouze Jeremy Doku z Manchesteru City v součtu za poslední dvě sezony víckrát zdolal soupeře v souboji jeden na jednoho,“ vyzdvihují analytici. „V sezoně zaznamenal 128 střel, nejvíc ze Serie A. Nikdo neměl v soutěži také víc pokusů zpoza vápna (13).“

Pozor, musí zaznít, že Kvaradona není jen neustále střílející, efektní a kličkující slalomář. Je též efektivní. Loni při jízdě za titulem zapsal 12 tref a 13 asistencí. Letos zakončil sezonu s bilancí 11 gólů a 8 nahrávek.

Lze snadno podlehnout dojmu, že Gruzie bude od sobotních 15.00 pro Čechy snadným soupeřem. Na Euru mančaft z Kavkazu debutuje. V Německu nenajdete hůř umístěný tým v mezinárodním žebříčku FIFA. Jenže borci jako Kvaracchelija musí nahánět respekt.

V reprezentaci zvládl 30 startů a 15 gólů. Možná jste v zahajovacím duelu Eura proti Turecku postřehli, jak Gruzínci při útočných akcích skoro povinně hledají Kvaraccheliju.

Na sítích z toho vznikla i vtipná koláž.

Kvaradona nezahrál proti Turkům zle. Rozhodně ale umí víc. Hvězdný křídelník si snad alespoň výkonem trochu udobřil reprezentačního trenéra Willyho Sagnola.

V zákulisí se řeší, zda dědic Maradonova odkazu bude v Neapoli pokračovat, veřejně o možném přestupu promluvil jeho agent i táta.

„Kdybych byl na jeho místě, soustředil bych se výhradně na to, co se děje na trávníku,“ ucedil francouzský kouč Sagnol. „Vynikající hráči jako on se o budoucnost obávat nikdy nemusejí. Navíc když na Euru zahraje dobře, může si ještě polepšit.“

  2 : 1 Nizozemsko - Turecko 2 : 1 dohráno
20240706T21 : 00:00+0200
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko vs. Turecko
Nizozemsko
Turecko
  1 : 1 pk Anglie - Švýcarsko 1 : 1 pk   dohráno
20240706T18 : 00:00+0200
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie vs. Švýcarsko
Anglie
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.