Hlavní obsah

Gruzie - Česko 1:1SESTŘIH: Po drtivém tlaku jen gól. Češi remizovali s Gruzií a postup na Euru se komplikuje

Aktualizováno

Soupeře drtivě přestříleli, přehráli a zatlačili do vlastního vápna. Ze slušného výkonu a více než dvaceti střel vytěžili čeští fotbalisté proti Gruzii jen jediný gól Patrika Schicka, což stačilo na bod. Po sobotní remíze 1:1 s nejslabším protivníkem ve skupině se na mistrovství Evropy komplikuje český postup do osmifinále.

Sestřih zápasu Česko–GruzieVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Hamburk (Od našeho zpravodaje) – Reprezentanti kombinovali v okolí gruzínské šestnáctky a posílali do ní jeden míč za druhým. Za gruzínskou bránou hučel červený český kotel. Gruzínce ale neuvařil.

Čeští fotbalisté předvedli nejlepší výkon v obnovené éře trenéra Haška. Na Euru získali první bod, ale ten musí brát jako ztrátu v postupové matematice. Před závěrečným duelem proti Turecku navíc nejspíš přišli i o kanonýra Schicka, který kvůli zranění střídal.

„Musím říct, že jsme Gruzii zatlačili do hluboké defenzivy. Čekali jsme, že budou chodit do brejků. Jejich kvalita dopředu je vynikající,“ hodnotil reprezentační trenér Hašek. „Bohužel nejlepší hráč na hřišti byl dnes brankář Gruzie, který nás vychytal. Měli jsme 26 střel, snažili jsme se, chtěli jsme vyhrát. Hráčům nemůžu v tomhle nic vytknout.“

Po úterní porážce 1:2 s Portugalskem vyměnil HJašek tři členy zahajovací jedenáctky a novicové českou hru výrazně osvěžili.

David Jurásek levačkou opakovaně kroutil míče do vápna. Černý si z pravé lajny sbíhal do středu. Hložek několikrát pálil, a ve 23. minutě dal dokonce gól.

Mamardašvili ho nejprve v tutovce vychytal, ale od obličeje tísněného střelce se míč kuriózně odrazil do sítě. Českou radost ale zhatil VAR. Videorozhodčí odhalil, že se míč při cestě do brány svezl Hložkovi po ruce.

Gól by jen podtrhl českou převahu v první půli. Už ve 3. minutě po dlouhém Coufalově autu zakončoval Hložek i dorážející Schick, brankář Mamardašvili dvakrát pokusy vyrážel.

Češi byli daleko aktivnější a nápaditější než při vstupu do turnaje. Projevovalo se, že Gruzínci hrají na Euru coby nejhůře umístěný tým na mezinárodním žebříčku FIFA.

Kombinací Češi často překonali topornou obranu soupeře, jenž se zmohl na pár štiplavých protiútoků. Brankář Staněk byl téměř bez práce.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Adam Hložek a Ladislav Krejčí slaví gól proti Gruzii, který nakonec neplatil

Po necelé půlhodině napřáhl z hranice vápna aktivní Hložek, Mamardašvili si připsal další zákrok a kamery na stadionu zachytily Jana Kollera na tribuně. Symbolický moment, důraz ve vápně nejlepšího střelce reprezentační historie by se následovníkům náramně šikl.

Nejdůležitější okamžik prvního poločasu nastal až v jeho závěru. Staněk po standardce vychytal kapitána Kašiju, ale video před šancí při nepřehledné situaci odhalilo ruku stopera Hranáče.

Penalta! Dost smolná pro Čechy i Hranáče, který se nešťastně přimotal i k třetí inkasované české brance na turnaji.

Mikaukadze ze svého pohledu poslal míč napravo, Staněk při penaltě spadl na opačnou stranu. Češi prohrávali po poločase, v němž byli jednoznačně lepší. A nezměnila to ani Schickova střela, kterou vyškrábl gruzínský brankář na roh.

Vedení vyhovovalo Gruzii, která po půli mohla ještě víc uplatnit přednost – rychlé kontry. Po necelé hodině pláchl Kvaracchelija, po jehož akci zakončoval těsně vedle Mekvabišvili.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Zraněný Patrik Schick opouští hřiště v zápase s Gruzií

Vkrádající se nervozitu trenér Hašek ukončil dalším dobrým střídáním na turnaji. Na roh si v 59. minutě naskočil střídající Lingr. Hlavou trefil tyč, po níž balonu nastavil hruď Schick. Snadná gólová dorážka z pár kroků a česká euforie, kterou už nic nezkazilo.

Český kanonýr byl při chuti, za chvíli pálil zpoza vápna levačkou, ale byl to jeho poslední moment v zápase a možná i na turnaji. Schick musel ze hřiště a při střídání si ukazoval směrem k lýtku.

Nahradil ho Chytil, který se v 77. minutě protlačil k centru z levé strany. Hlavička ale proskákala těsně vedle. Za chviličku střílel zajímavě Lingr.

„Dnes to bylo o šancích, které jsme měli a neproměnili je,“ pokrčil rameny právě Ondřej Lingr.

Čeští fanoušci věří českému týmu, tipují vítězství nad Gruzií. V základní sestavě by brali Baráka, ale mají smůluVideo: Sport.cz

Bod byl pro Čechy málo, což věděl i Hašek, který poslal na hřiště Ševčíka s ofenzivnějším Barákem, jehož ze základní sestavy vyhnaly noční horečky.

Češi se snažili. V závěru pětiminutového nastavení spustili čeští diváci hromové: „My chceme gól!“

Jenže jejich krajané málem inkasovali. Po málo vídaném přečíslení tři na jediného stopera Hranáče přestřelil Staňkovu bránu střídající Lobjanidze.

Pak už jen německý sudí Siebert foukl do píšťaly.

„Nakonec v poslední minutě měl soupeř šanci a mohl vyhrát. Bylo by to asi nespravedlivé, ale někdy je fotbal krutý,“ líčil Hašek. „Když vidíte tu atmosféru a zápasy, tak se nám odsud samozřejmě nechce. V posledním zápase se budeme rvát o to, abychom postoupili.“

Čeští fotbalisté po závěrečném hvizdu popadali na zem, zatímco Gruzínci historicky první bod na Euru slavili jako obří úspěch.

V sobotu odpoledne se hraje i druhé utkání skupiny mezi Portugalci a Turky. S nimi zakončí Češi skupinu ve středu. A po sobotní remíze budou k postupu dál s velkou pravděpodobností potřebovat výhru.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina F:
Gruzie–Česko (Hamburk) 1:1 (1:0)
Branky: 45.+4 Mikautadze z pen. – 59. Schick. Rozhodčí: Siebert – Seidel, Foltyn – Fritz (video, všichni Něm.). ŽK: Kašija, Gvelesiani, Mekvabišvili, Kočorašvili – Coufal, Provod, D. Jurásek, Holeš, Souček.
Gruzie: Mamardašvili – Kvirkvelija (82. Gvelesiani), Kašija, Dvali – Kakabadze, Davitašvili (62. Čakvetadze), Mekvabišvili, Kočorašvili, Citaišvili (62. Ločošvili) – Mikautadze (88. Kvilitaja), Kvaracchelija (82. Lobžanidze). Trenér: Sagnol.
Česko: Staněk – Holeš, Hranáč, Ladislav Krejčí II – Coufal, Provod (82. Barák), Souček, D. Jurásek (82. Ševčík) – Černý (55. M. Jurásek), Hložek (55. Lingr) – Schick (68. Chytil). Trenér: Hašek.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  Rumunsko - Nizozemsko dnes 18 : 00
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.