Článek
Dezert z tapiokových perel s ovocem nebo třeba s čokoládou v posledních letech známe z regálů supermarketů, bister se zdravou výživou i z nabídky moderních online obchodů s potravinami. Tapioka dezerty jsou běžně dostupné, ale o poznání méně často si koupíme tapiokové perly, abychom si tuhle výtečnou pochoutku připravili doma. A to je škoda, protože když se s tapiokovými perlami naučíme pracovat, najdeme pro ně v kuchyni i mnoho dalšího využití.
Tapiokové perly se vyrábějí z bílé dužiny hlíz manioku, rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Jsou zcela bezlepkové a mají nízký obsah cholesterolu. Z prospěšných látek pro náš organismus v nich nechybí vápník, hořčík, draslík, železo, vláknina či vitamín B.
Klára Antonova Fischleinová
Kromě pudinku se perly hodí také na zahuštění polévek a omáček nebo do smoothie nápojů. A teď už k přípravě tapiokového pudinku. Je velmi snadná. Vždy je dobré tapiokové perly v hrnci propláchnout a buď přes noc, nebo alespoň několik hodin předem namočit ve vodě (hladina by měla být cca 1 cm nad perlami). Nasáknou vodu, změknou a dezert je pak díky tomu za několik minut hotový a krásně vláčný.
SNÍDAŇOVÁ TAPIOKA [2 snídaňové (větší) nebo 4 dezertové (menší) porce] |
100 g tapiokových perel |
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření |
cca 300 ml mléka (ideálně rostlinného) |
2 lžíce kvalitního čekankového či jiného sirupu |
1 lžička skořice |
2 lžíce chia semínek |
čerstvé nebo sušené ovoce a oříšky podle chuti na ozdobení |
Zbytek vody, kterou perly nenasáknou, následně slijeme. Perly pak podlijeme mlékem, které můžeme během varu ředit vodou podle potřeby. Vaříme cca 10 minut (podle délky předchozího namáčení – čím déle namočené, tím rychleji uvařené), průběžně mícháme a zmírňujeme plamen.
OSVĚŽUJÍCÍ CITRUSOVÁ TAPIOKA |
100 g tapiokových perel |
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření |
cca 300 ml mandlového mléka |
2 lžíce kvalitního čekankového či jiného sirupu |
kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu |
šťáva z půlky limetky (přimíchejte až po uvaření) |
Podávejte se sladším ovocem, například s malinovým džemem. |
Pudink rychle zhoustne a vstřebá tekutiny, proto můžeme během varu postupně přidávat ještě trochu mléka či vody. Vznikne rosolovitá kaše, kterou pak ideálně hned umístěte do misek. Jíst pudink můžete buď teplý jako snídaňovou kaši, nebo studený jako dezert. Po vychladnutí pudink ztuhne, ale stále si zachovává měkkou konzistenci.
VÁNOČNÍ TAPIOKA |
100 g tapiokových perel |
voda na namočení a následně cca 100-200 ml vody při vaření |
cca 300 ml mléka (ideálně rostlinného) |
2 lžíce medu |
1 lžička perníkového koření |
hrst mandlových plátků |
hrst sušených brusinek |
Nejčastěji se tapiokový pudink podává s čerstvým nebo kompotovaným ovocem, nešlápnete ovšem vedle ani s kakaem, semínky či domácím džemem. Obvykle narazíte na recepty s kokosovým mlékem, ani to ale není dogma. Tento pudink je výborný také s mandlovým či rýžovým mlékem. Hodí se do něj i ořechy a různé druhy koření, které ho nejen „navoní", ale doplní také chuťový zážitek. Samy o sobě jsou totiž tapiokové perly takřka bez chuti.