Článek
Občas máme chuť na něco slaného, zároveň zdravého a nejlépe když známe použité suroviny. Nezbývá nic jiného než že se postavím ke sporáku čelem a vymýšlím a vymýšlím, přidávám jednu surovinu k druhé... Do hodiny je většinou hotovo a během okamžiku Ondrou snězeno.
Tentokrát přinášíme recept na slaný koláč, nazývaný často jako quiche. My jsme si ho upravili, aby měl i více bílkovin (syrečky) a více zeleninky (zelí).
TĚSTO |
• 300 g prosetá pšeničná celozrnná mouka (může být i bezlepková např. kukuřičná, ale pokud nemáte alergii na lepek, ta trocha vám asi nezabije)• 150 g másla z lednice• 1 domácí vejce• 1 lžíce studené vody• špetka soli• špetka jedlé sody
Z uvedených surovin uhňácáme těsto a dáme na 1 hodinu odležet do lednice. Doporučuji během hňácání těsto ochutnat. Musí chutnat i neupečené. Mezitím připravíme:
NÁPLŇ |
• 1 kg zelí (bílé nebo červené)
• 1 cibule
• 200 g slaniny (co nejvíce libová)
• 1 balení tvarůžků (cca 165 g)
• 2 lžíce sezamového semínka
• 1 domácí vejce
• olej pod cibuli
• umeocet na zelí
Nakrájíme cibuli najemno, dáme na rozpálený olej, posolíme, po chvíli přidáme nakrájené zelí (na menší kousky), lehce osolíme, zalijeme umeoctem, přidáme sezamové semínko a nakrájenou slaninu. Mícháme a chvíli necháme opéct, poté zalijeme vroucí vodou (cca do poloviny hrnce, myšleno, do půlky výšky, kam sahá zelí) a necháme vodu téměř vyvařit, cca to trvá 15 minut.
Ke konci můžeme vypnout plotýnku, přihodíme nakrájené tvarůžky a necháme rozpustit ve směsi, pak přidáme dvě vajíčka a vše zamícháme. Pokud máme čas, upečeme mezitím Cookiesky.
Těsto vyložíme do formy, necháme v troubě lehce zapéct, 160 °C, 5 minut. Na těsto poklademe směs a dopečeme.