Článek
Matcha tea je celoroční záležitostí. V létě ho lze konzumovat zastudena nebo třeba ve formě zmrzliny, v zimě pak jako teplý čaj nebo místo kávy jako matcha latté. Příprava je snadná.
Na začátek ale něco málo obecně k matcha tea. Jeho povzbudivý účinek je několikanásobně silnější než u kávy a také o to déle vydrží. Rozhodně se jedná o zdravější alternativu, nicméně ani v tomto případě nesmíme přehánět. Přemíra matcha tea může způsobit stejné nežádoucí účinky jako vysoká konzumace kávy a jiných kofeinových nápojů – nespavost, zrychlený tlukot srdce apod.
MATCHA: Kde se vzal a jak se vyrábí |
Matcha tea se vyrábí speciální technikou, kdy se zhruba měsíc před sklizní čajové lístky zastíní. Tím se zvýší produkce chlorofylu, proto je pak výsledný prášek sytě zelený a bohatý na aminokyseliny. V továrně pak ručně nasbírané lístky projdou parou, selekcí, odstraněním nevhodných částí lístku, sušením a mletím. U matcha tea existuje více odrůd, proto je při koupi vždy dobré přečíst si charakteristiku dané kategorie. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec. |
Matcha tea se obdobně jako další nápoje s kofeinem nedoporučuje pít na lačný žaludek ani před spaním. Po snídani ale prokáže svoji službu dokonale. Zvláště v pošmourných podzimních a zimních ránech vám pomůže otevřít oči.
Obyčejný matcha tea
Matcha tea v podobě klasického čaje je na přípravu velmi rychlý. Dva gramy zeleného prášku rozmícháte buď lžičkou, nebo ideálně v shakeru s 1 dl studené a 2 dl horké vody. Můžete přidat pár kapek citronu, med nebo třeba zázvor podle chuti. Matcha tea nikdy nezaléváme vroucí vodou.
MATCHA LATTÉ |
---|
Na tento nápoj pro mlsné jazýčky potřebujete: |
2 g matcha tea |
2 dl horkého mléka (může být rostlinné) |
1 dl horké vody |
Med/ třtinový cukr / sirup na oslazení dle chuti |
Postup:
Matcha tea rozmícháme v teplé vodě (teplota okolo 65 °C). Pokud máte doma shaker, čajový prášek se rozpustí o to lépe. Následně napěníme mléko. Do vyšší sklenice nejdříve přelijeme napěněné mléko, a pak přes něj pomaličku lijeme čaj. Matcha latté zaručeně ohromí každou návštěvu.
Matcha zmrzlina
Matcha zmrzlina osvěží nejen chutí a tím, že je ledová. Ještě k tomu vám dobije baterky. Matcha prášek buď můžete přidat do jakékoliv ovocné či oříškové zmrzliny, nebo ho můžete použít jako základ speciální matcha zmrzky.
MATCHA ZMRZLINA |
---|
Budete potřebovat: |
250 ml smetany na šlehání |
3 vejce |
80 g třtinového cukru nebo cca 6 lžic sirupu na oslazení (např. čekankového) |
2 polévkové lžíce matcha tea |
trochu kůry a několik kapek šťávy z pomeranče (chemicky neošetřeného) |
špetku skořice (lze vynechat) |
Alternativou může být kůra a šťáva z citronu či limetky, podle individuálních chuťových preferencí. |
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Matcha tea smíchejte s ostatními ingrediencemi kromě smetany. Směs s matchou pomalu vmíchejte do vaječné pěny. V oddělené míse ušlehejte ze smetany hustou šlehačku. I tu následně vmíchejte k ostatním již propojeným ingrediencím. Ve vhodné nádobě pak umístěte na několik hodin do mrazáku.
Vánoční matcha sušenky
Zelená k Vánocům patří. Matcha tea se tedy v kuchyni neztratí ani před svátky. Navíc originalita tohohle cukroví se cení.
VÁNOČNÍ MATCHA SUŠENKY |
---|
Budete potřebovat: |
350 g polohrubé špaldové mouky |
130 g másla (lze nahradit ghí) |
130 g třtinového cukru rozemletého na moučku |
2 vejce |
sáček vanilkového cukru |
kůru z chemicky neošetřeného citronu |
4 g matcha tea |
Postup:Smíchejte všechny ingredience. Hotové těsto nechce cca 2 hodiny odpočinout v lednici (nebo v chladu na balkóně). Sušenky vytvarujte pomocí vykrajovátek, zdobit můžete razítky. Pečte na 160 stupňů cca 10 minut.
Kromě uvedených receptů lze matcha tea přimíchat do ovocných smoothie, do těsta na lívance, chia pudinku a desítek dalších receptů, včetně dortů, polev apod.