Článek
Matcha tea je celoroční záležitostí. V létě ho lze konzumovat zastudena nebo třeba ve formě zmrzliny, v zimě pak jako teplý čaj nebo místo kávy jako matcha latté. Příprava je snadná.
Na začátek ale něco málo obecně k matcha tea. Jeho povzbudivý účinek je několikanásobně silnější než u kávy a také o to déle vydrží. Rozhodně se jedná o zdravější alternativu, nicméně ani v tomto případě nesmíme přehánět. Přemíra matcha tea může způsobit stejné nežádoucí účinky jako vysoká konzumace kávy a jiných kofeinových nápojů – nespavost, zrychlený tlukot srdce apod.
MATCHA: Kde se vzal a jak se vyrábí |
Matcha tea se vyrábí speciální technikou, kdy se zhruba měsíc před sklizní čajové lístky zastíní. Tím se zvýší produkce chlorofylu, proto je pak výsledný prášek sytě zelený a bohatý na aminokyseliny. V továrně pak ručně nasbírané lístky projdou parou, selekcí, odstraněním nevhodných částí lístku, sušením a mletím. U matcha tea existuje více odrůd, proto je při koupi vždy dobré přečíst si charakteristiku dané kategorie. Jedná se o jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec. |
Matcha tea se obdobně jako další nápoje s kofeinem nedoporučuje pít na lačný žaludek ani před spaním. Po snídani ale prokáže svoji službu dokonale. Zvláště v pošmourných podzimních a zimních ránech vám pomůže otevřít oči.
Obyčejný matcha tea
Matcha tea v podobě klasického čaje je na přípravu velmi rychlý. Dva gramy zeleného prášku rozmícháte buď lžičkou, nebo ideálně v shakeru s 1 dl studené a 2 dl horké vody. Můžete přidat pár kapek citronu, med nebo třeba zázvor podle chuti. Matcha tea nikdy nezaléváme vroucí vodou.
MATCHA LATTÉ |
---|
Na tento nápoj pro mlsné jazýčky potřebujete: |
2 g matcha tea |
2 dl horkého mléka (může být rostlinné) |
1 dl horké vody |
Med/ třtinový cukr / sirup na oslazení dle chuti |
Postup:
Matcha tea rozmícháme v teplé vodě (teplota okolo 65 °C). Pokud máte doma shaker, čajový prášek se rozpustí o to lépe. Následně napěníme mléko. Do vyšší sklenice nejdříve přelijeme napěněné mléko, a pak přes něj pomaličku lijeme čaj. Matcha latté zaručeně ohromí každou návštěvu.

Matcha latté zaručeně ohromí každou návštěvu.
Matcha zmrzlina
Matcha zmrzlina osvěží nejen chutí a tím, že je ledová. Ještě k tomu vám dobije baterky. Matcha prášek buď můžete přidat do jakékoliv ovocné či oříškové zmrzliny, nebo ho můžete použít jako základ speciální matcha zmrzky.
MATCHA ZMRZLINA |
---|
Budete potřebovat: |
250 ml smetany na šlehání |
3 vejce |
80 g třtinového cukru nebo cca 6 lžic sirupu na oslazení (např. čekankového) |
2 polévkové lžíce matcha tea |
trochu kůry a několik kapek šťávy z pomeranče (chemicky neošetřeného) |
špetku skořice (lze vynechat) |
Alternativou může být kůra a šťáva z citronu či limetky, podle individuálních chuťových preferencí. |
Postup:
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Matcha tea smíchejte s ostatními ingrediencemi kromě smetany. Směs s matchou pomalu vmíchejte do vaječné pěny. V oddělené míse ušlehejte ze smetany hustou šlehačku. I tu následně vmíchejte k ostatním již propojeným ingrediencím. Ve vhodné nádobě pak umístěte na několik hodin do mrazáku.
Vánoční matcha sušenky
Zelená k Vánocům patří. Matcha tea se tedy v kuchyni neztratí ani před svátky. Navíc originalita tohohle cukroví se cení.
VÁNOČNÍ MATCHA SUŠENKY |
---|
Budete potřebovat: |
350 g polohrubé špaldové mouky |
130 g másla (lze nahradit ghí) |
130 g třtinového cukru rozemletého na moučku |
2 vejce |
sáček vanilkového cukru |
kůru z chemicky neošetřeného citronu |
4 g matcha tea |
Postup:Smíchejte všechny ingredience. Hotové těsto nechce cca 2 hodiny odpočinout v lednici (nebo v chladu na balkóně). Sušenky vytvarujte pomocí vykrajovátek, zdobit můžete razítky. Pečte na 160 stupňů cca 10 minut.

Zelená k Vánocům patří - originální matcha sušenky.
Kromě uvedených receptů lze matcha tea přimíchat do ovocných smoothie, do těsta na lívance, chia pudinku a desítek dalších receptů, včetně dortů, polev apod.