Článek
„Řešením je kvalitní příprava před závodem a také průběžné doplňování během závodu. Můžete mít svoje zásoby nebo využít občerstvovacích stanic. Někdo použije gel, další čokoládu, banán, jablko. Důležitý je samozřejmě také pitný režim. Tím vším tělu dodáte cukry. To je potom stále nastartované a v rovnováze," říká výživový poradce Jakub Podaný.
Kdo běží půlmaratón tuto sobotu v Praze, tak má relativně krátký čas na novinky. Ostatně změny, experimenty se v tomto případě nedoporučují! Nevíte, jak tělo zareaguje.
Omezit dva až tři dny před závodem |
---|
Mléko - hůře stravitelná bílkovina |
Vařená mrkev - má vysoký glykemický index |
Banán - nejíst nahnědlé kusy a sušený banán |
Jednoduché cukry s vysokým glykemickým indexem |
Alkohol - odebírá glykogen z jater |
„Ideální je si všechny testy a změny vyzkoušet v tréninku, pak se dozvíte, získáte zpětnou reakci na vámi dodané. Někomu nemusí vyhovovat gely, někdo nepozře pohanku. Každý běžec je individualita, každý má trochu jiné potřeby. Úplným vrcholem je nejen, že je jídlo zdravé, výživné, ale navíc také chutná," doplňuje Podaný.
Pokud se dostanete do fáze, že nemáte dostatečné množství cukru v krvi, orgány přestávají být vyživovány. A jedním z těch hlavních je mozek. Což znamená, že začíná trpět nervová soustava, přicházejí křeče, malátnost, motání hlavy, poruchy koordinace, může vám být špatně od žaludku. Mozek v tento moment vypíná svoji klasickou funkci, což může být nebezpečné. To je samozřejmě krajní scénář, ke kterému nemusí vůbec dojít.
„Pokud nemáme dostatek glykogenu, dochází k poškození svalu. Sval musí mít dostatečně doplněné bílkoviny a sacharidy. Tím snižujeme riziko znehodnocení svalů, tím pádem zhoršení výkonu. Co děláte při tréninku, to byste měli dělat i při závodu. Když si dávám před běháním banán, jablko a vyhovuje mi to, tak u toho zůstanu," říká výživový poradce.
Doporučená strava týden před závodem |
---|
Těstoviny s omáčkou z rajčat |
Brokolice |
Rozinky |
Datle |
Brambory |
Rýže |
Pohanka |
Iontové nápoje |
Bílkoviny nevynecháváme, ale můžeme je ponížit |
"Pokud dojde k pálení jaterního glykogenu, přichází změny vnímání, což je větší riziko. Začínají se dít věci mimo vás," upozorňuje Podaný.
V těle má každý z nás glykogen v rozmezí 250 - 450 gramů. Ten je obsažen v játrech a ve svalech. Játrům patří jedna třetina, svalům tím pádem více. Pokud ale člověk běhá, trénuje, tak se může jeho zásoba vyšplhat až na 800 gramů, což už je rozdíl. Samozřejmě svoji roli hraje i strava. Tím pádem máte více energetických zásob pro výkon. V našem případě na jedenadvacet kilometrů.
„Pokud každé ráno snídáte jogurt s oříšky a půllitr mléka, dejte si. Pokud by mělo jít o zkoušku před závodem a dvouhodinovým během, zde bych neriskoval," dodává Jakub Podaný. Dobrý běh.