Článek
Společnost CSIRO provedla porovnání australského pěstování ovoce a zeleniny v letech 1948 až 1991. Ano, nejde o Česko, data nejsou z tohoto roku, ale čísla jsou přesto znepokojivá.
„Artyčok ztratil od roku 1948 do roku 1991 třetinu magnesia a kalcia. K tomu připočtěte přípravu před konzumací, a nemáme skoro nic. Když vezmu chřest, to je neskutečné číslo," je znepokojen Podaný o ztrátě více jak šedesáti procent kalcia.
Protein, bílkovina – jedna ze základních stavebních prvků pro naše tělo. Můžeme jíst maso, ale co třeba luštěniny? Například máslové fazole.
Druh | Sledovaný ukazatel | Rok 1948 | Rok 1991 | Úbytek v % |
Artyčok | Magnesium, Kalcium | 2,72 mg, 43,5 mg | 1,7 mg, 29 mg | 37,5 %, 33,3 % |
Chřest | Kalcium | 25,8 mg | 10 mg | 61,2 % |
Fazole | Protein | 19,2 % | 2,3 % | 88 % |
Brokolice | Magnezium | 160 mg | 29 mg | 81,9 % |
Mrkev | Beta Karoten | 25000 i. u. | 9 i. u. | 99,96 % |
Brambory | Železo | 2 mg | 0,5 mg | 75 % |
Jablko | Vitamín C | 25 mg | 5 mg | 80 % |
„Jako zdroj proteinů doporučuji luštěniny. Když se podíváte konkrétně na máslové fazole, tak tam se obsah proteinu snížil o 88 %," čte ze studie výživový poradce. Pokud tedy chcete dostat více proteinů, musíte více sníst. Tím se ale stává potravina dražší, vy k tomu dostanete více kalorií do těla.
Kdo z nás nedostal jako dítě mrkev a šel si hrát s vědomím, že rodiče budou mít radost – jím přece vitamíny. „Mrkev je zdravá, je dobrá na oči," tohle nám ještě zní v uších, když si vzpomeneme na dětské radovánky.
Mrkev ztratila 99,96 % betakarotenu
„Je důležitá pro ochranu kůže proti slunci. Říkáme, že pomáhá očím, ale úbytek betakarotenu tam je 99,96 procent. Takže zbylé množství je zanedbatelné. Při skladování přijdete o dalších třicet procent, to jsou dva až tři dny v supermarketu," nechce snad ani věřit Podaný.
Brambory. Zelenina, která je pro Česko typická. To samé jablko jako ovoce. „Vezměte si, jak se to jablko nádherně blýská, ale v přírodě samo takové nevyroste. Každé je nějak pokroucené, má bubáky, výrůstky. To je tím, že se používá chemie a jablka vypadají potom krásně a čerstvě," dodává Jakub Podaný.
Pokud půjde svět touto cestou stále vpřed, zbydou nám jen vitamíny v tabletách. Bez vůně, chutí, požitků. Dobrou chuť.