Hlavní obsah

Anglie - Slovensko 2:1 ppSESTŘIH: Heroický výkon na senzaci nestačil. Slováci padli s Anglií v prodloužení

Aktualizováno

Byli blízko historickému úspěchu. Ještě v nastavení vedli fotbalisté Slovenska po gólu slávisty Ivana Schranze v osmifinále Eura nad Anglií 1:0, jenže favorit z ojedinělých šancí duel otočil a po výhře 2:1 v prodloužení postupuje dál. Parádní brankou se blýskl Jude Bellingham, rozhodl Harry Kane.

Sestřih zápasu Anglie - SlovenskoVideo: Česká televize

Článek
Fotogalerie

Diváci v německém Gelsenkirchenu i u televizních obrazovek viděli neskutečné drama. Slováci byli velmi blízko tomu, aby poprvé v samostatné historii proklouzli do čtvrtfinále mistrovství světa nebo Evropy. Jenže závěrečný tlak Albionu neustáli.

Když už se zdálo, že trefa Ivana Schranze z 25. minuty bude jedinou, hodili Angličané dlouhý aut do vápna. Míč propadl a Jude Bellingham v páté minutě nastavení parádními nůžkami srovnal na 1:1.

Foto: John Sibley, Reuters

Angličan Jude Bellingham srovnává na 1:1 v nastavení osmifinále proti Slovensku

Krátce po startu prodloužení přišel obrat. Odražený míč po standardní situaci Palmera se dostal Eberechi Ezemu, jenž balon netrefil ideálně a našel jen hlavu Ivana Toneyho. Ten ještě hledal na zadní tyči Kanea a elitní kanonýr Bayernu Mnichov teprve z oficiálně druhé střely Anglie na bránu vsítil rozhodující branku.

Slováci se přitom giganta rozhodně nezalekli, trenér Francesco Calzona naordinoval svému týmu taktiku založenou na aktivní hře a vysokém napadání. Hned v úvodních minutách byli v obrovských šancích Lukáš Haraslín a Dávid Hancko. Favorit držel čisté konto jen díky štěstí.

Na stadionu v Gelsenkirchenu se pomalu začala rýsovat senzace. Angličané si stále více koledovali a ve 25. minutě přišel trest. Dávid Strelec vysunul Ivana Schranze, který ustál souboj se stoperem, dostal se do těsné blízkosti gólmana Jordana Pickforda a pod jeho pravou nohou poslal míč do sítě.

Foto: John Sibley, Reuters

Slovenský útočník Ivan Schranz otevírá skóre v osmifinále proti Anglii

Schranz se na šampionátu prosadil už potřetí a v čele tabulky kanonýrů Eura dorovnal Gruzínce Georgese Mikautazeho a Němce Jamala Musialu.

Favorit se poprvé radoval ve 49. minutě, když se po krásné akci prosadil Phil Foden. Opakované záběry však ukázaly, že se v době přihrávky od Kierana Trippiera nacházel v jasném ofsajdu. O chvíli později naopak Angličanům ohromně zatrnulo. Po nedorozumění v rozehrávce se na půlce dostal k míči Strelec a pohotově to zkusil rovnou na bránu přes Pickforda, jenž byl v tu chvíli daleko za vápnem. Slovenský útočník ale těsně minul.

Angličané tlačili, obehrávali pevnou obranu Slováků, ale když už se dostali do vyložené šance, selhali. Kane hlavičkoval vedle a v 81. minutě Declan Rice napřáhl ze střední vzdálenosti a míč skončil na tyči. Z následné dorážky Kane v akrobatické pozici přestřelil.

A to vše, než přišel drtivý a pro Slováky velmi smutný závěr. V prodloužení ještě dokázali soupeře zatlačit, ale na vyrovnání už nedosáhli. Dál jdou tedy Angličané, na které v sobotním čtvrtfinále čekají Švýcaři.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – osmifinále:
Gelsenkirchen: Anglie–Slovensko 2:1 po prodloužení (1:1, 0:1)
Branky: 90.+5 Bellingham, 91. Kane – 25. Schranz. Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Guéhi, Mainoo, Bellingham – Kucka, Škriniar, Pekarík, Vavro, Gyömbér. Diváci: 50.000.
Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (66. Palmer) – Mainoo (84. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Konsa), Foden (90.+4 Toney) – Kane (106. Gallagher). Trenér: Southgate.
Slovensko: Dúbravka – Pekarík (109. Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (81. Bero), Lobotka, Duda (81. Bénes) – Schranz (90.+3 Gyömbér), Strelec (61. Boženík), Haraslín (61. Suslov). Trenér: Calzona.

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.

  0 : 1 Rumunsko - Nizozemsko 0 : 1 36. min Živě
20240702T18 : 00:00+0200
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko vs. Nizozemsko
Rumunsko
Nizozemsko
  Rakousko - Turecko dnes 21 : 00
20240702T21 : 00:00+0200
Rakousko vs. Turecko
Rakousko vs. Turecko
Rakousko
Turecko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.