Hlavní obsah

Itálie - Kanada 1:6SESTŘIH: Mizerný start, pak nadvláda. Kanada slaví na MS druhou výhru

Hokejisté Kanady porazili ve svém druhém zápase na mistrovství světa Itálii 6:1 a s šesti body se posunuli do čela tabulky skupiny A. Italové se sice ve 13. minutě dostali nečekaně do vedení, obhájci zlata ale ještě v první třetině vyrovnali a třemi góly ve druhé části rozhodli. Gólem a asistencí se na kanadské výhře podíleli Josh Anderson a Dysin Mayo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Itálie - KanadaVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

"Myslím, že jsme hráli docela dobře. Někdy, když hrajete s Itálií, tak nevíte, co čekat. Oni tvrdě makali. Nepouštěli nás do šancí, ale pak jsme udělali nějaké úpravy, které pomohly. Měli jsme 90 procent času puk pod kontrolou, což je pozitivní," řekl hvězdný útočník Mathew Barzal, který nastoupil za Kanadu poprvé na turnaji.

Do první výraznější šance se dostal v 7. minutě Mercer, italský brankář Fazio ale předvedl dobrý zákrok. Kanaďané postupně ubrali plyn a soupeř je za pasivitu potrestal. Ve 13. minutě nečekaně otevřel skóre po rychlém protiútoku přesně střílející Pietroniro.

Následně se do další velké příležitosti dostal Hannoun, ale gólman Driedger Kanadu podržel. Vzápětí zámořští hráči vyrovnali, když Fazio nedokázal zastavit lehce tečovanou střelu Sanheima od modré čáry.

"Když hrajete dva zápasy za 24 hodin, je to náročné. Chtěli jsme navázat na sobotní třetí třetinu a myslím si, že se nám to povedlo. Dali jsme gól, což nám dodalo hodně energie," řekl italský útočník Alex Petan, který se narodil v Kanadě a dobře se zná s Barzalem. "Máme za sebou dva těžké zápasy, z kterých se poučíme a navážeme na to, co bylo dobré," uvedl Petan směrem k úternímu souboji s Dánskem.

Ve druhé třetině si Kanaďané vytvořili soustavný tlak a prosadili se i gólově. Nejprve skóroval po ukázkové teči Anderson, poté se mezi střelce zapsal Roy a Fazia překonal ještě Johnson po ukázkové kombinaci, do které se zapojil i na turnaji poprvé hrající hvězdný útočník Barzal. Puk za brankovou čáru dopravil i Mercer, kterému ale radost zkazil hlavní rozhodčí, jenž předčasně přerušil hru.

Kanada mohla zápas v poklidu dohrát a ještě navýšit své vítězství. Ve 43. minutě se další střelou od modré čáry prosadil Mayo. Gólový účet uzavřel Gregorův brejk v oslabení.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Itálie - Kanada 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 13. Pietroniro (McNally, Frigo) - 16. Sanheim (Severson, J. Anderson), 29. J. Anderson (Mayo, Lowry), 36. N. Roy (Dubois, Graves), 38. K. Johnson (Chabot, Barzal), 43. Mayo (Comtois, Mercer), 55. Gregor (Mercer). Rozhodčí: Dehaen (Fr.), Hansen (Nor.) - Beresford (Brit.), Zunde (Lot.). Vyloučení: 1:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 2616.
Itálie: Fazio - Miglioranzi, Pietroniro, Spornberger, Di Perna, Glira, Gios, Casetti - Sanna, S. Kostner, Petan - Frank, Mantenuto, Mantinger - McNally, Hannoun, Frigo - Deluca, D. Kostner, Traversa - Insam. Trenér: Greg Ireland.
Kanada: Driedger - Whitecloud, Chabot, Sanheim, Severson, Holden, Mayo, Graves - N. Roy, Cozens, Dubois - Lowry, Sillinger, J. Anderson - Barzal, Batherson, K. Johnson - Comtois, Mercer, Gregor - Geekie. Trenér: Claude Julien.

Reklama

Související témata: