Hlavní obsah

Dánsko - Kazachstán 9:1SESTŘIH: Kazachstán začal MS debaklem, nakonec však odvrátil potupnou desítku

Hokejisté Dánska si v sobotním utkání mistrovství světa s chutí zastříleli proti Kazachstánu, když jej zdolali vysoko 9:1. Dánům vyšel skvěle vstup do utkání, v páté minutě vedli už 3:0. Hattrickem se blýskl Blichfeld, čtyři asistence nasbíral Markus Lauridsen. Kazachstán může těšit nejspíš jediná věc, že na skóre nakonec nesvítila potupná desítka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Dánsko - KazachstánVideo: ČT Sport, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dánsko se dostalo do vedení již po 123 sekundách hry, kdy Šutova v kazašské brance překonal pohotově dorážející Bjorkstrand. Na konci čtvrté minuty potrestal chybu soupeře v rozehrávce Scheel a hororový vstup Kazachstánu do turnaje zakončil přesnou střelou v přesilové hře Blichfeld . V čase 4:51 tak bylo o osudu utkání prakticky rozhodnuto.

Kazaši se v útočném pásmu výrazněji předvedli až při vyloučení Jensena Aaboa, brankáře Dahma však překonat nedokázali. Dánsko se poté ubránilo i podruhé v oslabení a ve druhé třetině postupně navyšovalo vedení. Nejprve se po samostatné akci prosadil Storm, poté si Šutov nešťastně usměrnil za svá záda Jakobsenovu přihrávku a zápas pro něj předčasně skončil.

Do branky se postavil Rumjancev, i on ale brzy inkasoval. V přesilovce jej prostřelil Blichfeld, který zopakoval úspěšné zakončení z první třetiny. Účet druhé části poté uzavřel při signalizované početní výhodě Larssen. Solidní šanci na snížení měl jen Orechov, který za stavu 0:5 trefil tyč.

Dánové pokračovali v pohodové hře a po 43 sekundách třetí třetiny přidali další gól. Následně mohl snížit z brejku Asetov, Dahm ve spolupráci s jedním ze spoluhráčů udrželi puk před brankovou čárou. V 51. minutě zkompletoval hattrick Blichfeld, opět se prosadil v přesilovce. Kazaši se čestného gólu dočkali v 59. minutě, kdy v oslabení připravil Dahma o čisté konto Savickij.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina A (Helsinky):
Dánsko - Kazachstán 9:1 (3:0, 4:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Bjorkstrand (Bau Hansen, Larsen), 4. Scheel, 5. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen), 23. Storm (Ehlers, Jensen Aabo), 27. Jakobsen (Aagaard), 30. Blichfeld (Ehlers, M. Lauridsen,), 40. Larsen (Bau Hansen, M. Lauridsen), 41. Regin (O. Lauridsen, Storm), 51. Blichfeld (M. Lauridsen, Bau Hansen) - 59. Savickij (Šesťakov). Rozhodčí: Dehaen (Fr.) Ansons - Zunde (oba Lot.), Niittylä (Fin.). Vyloučení: 4:8. Využití: 4:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3035.
Dánsko: Dahm - Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Larsen, N. Jensen - Ehlers, Nielsen, Blichfeld - Storm, Scheel, Regin - Bjorkstrand, Bau Hansen, Meyer - Aagaard, Jakobsen, Poulsen. Trenér: Heinz Ehlers.
Kazachstán: Šutov (27. Rumjancev) - Svedberg, Samat Danijar, Blacker, Orechov, Šalapov, Metalnikov - Akolzin, Šesťakov, Ševčenko - N. Michajlis, Valk, Rachmanov - Starčenko, Savickij, Sagadějev - Petuchov, Panjukov, Gurkov - Asetov, . Trenér: Jurij Michajlis.

Reklama

Související témata: