Hlavní obsah

Švédsko - Rakousko 3:1SESTŘIH: Hokejisté Švédska vstoupili do MS výhrou, zdolali outsidera

Hokejisté Švédska vstoupili do mistrovství světa v Tampere výhrou nad Rakouskem 3:1. Dvěma body za gól a asistenci k tomu přispěl útočník Joel Kellman. Rakušané jsou v elitní kategorii poprvé od roku 2019, kdy v Bratislavě sestoupili. Letos se vrátili spolu s Francií jako náhrada za Rusko a Bělorusko, vyloučené kvůli válečné agresi na Ukrajině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání Švédsko - RakouskoVideo: ČT Sport, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Švédové, kteří budou v neděli od 19:20 SELČ hrát druhý zápas na turnaji proti české reprezentaci, zařadili před úvodním duelem na soupisku jen dva brankáře a patnáct hráčů do pole. Vedení se ujali po 128 sekundách: Carl Klingberg přihrál zpoza branky na levý kruh Kellmanovi, který překonal Starkbauma.

Rakušané se potom ubránili při Baumgartnerově vyloučení a v 8. minutě jim při Klingbergově šanci pomohla horní tyč. Při Nissnerově trestu rakouský gólman kryl Bemströmovu možnost.

V čase 16:37 už zvýšil Friberg po přihrávce Kellmana, který vystihl rakouskou rozehrávku. O snížení se půl minuty před první pauzou postaral střelou z pravého kruhu kanonýr Schneider, který v sezoně 2020/21 působil v Kometě Brno.

V 26. minutě byli Rakušané při Tömmernesově vyloučení blízko vyrovnání, Haudum trefil horní tyč. Švédové se ubránili také při pobytu Ekmana-Larssona na trestné lavici a v 33. minutě jim vrátil dvoubrankový náskok Nordström, který doklepl puk do prázdné branky po střele Bromého. Ani při Klingberově trestu se rakouský tým neprosadil.

Švédové, kteří loni na mistrovství světa v Rize poprvé v historii na velké mezinárodní akci nepostoupili do čtvrtfinále, v závěrečném dějství bez potíží uhájili náskok. Možnost zvýšit měl Dahlin, Rakušanům sebralo naději na zdramatizování závěru Leblerovo vyloučení.

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
Švédsko - Rakousko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Kellman (Klingberg, A. Bengtsson), 17. Friberg (Kellman), 33. J. Nordström (Bromé, E. Gustafsson) - 20. Schneider (Heinrich). Rozhodčí: Frandsen (Dán.), Rohatsch (Něm.) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 6993.
Švédsko: Högberg - A. Larsson, Dahlin, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Tömmernes, A. Lindholm - Wallmark, Bemström, Bromé - Friberg, Kellman, Asplund - A. Bengtsson, J. Nordström, C. Klingberg. Trenér: Johan Garpenlöv.
Rakousko: Starkbaum - Hackl, Maier, Zündel, Heinrich, Wolf, Kirchschläger, Wimmer, Brunner - Ganahl, Haudum, Kasper - Schneider, T. Raffl, Nissner - Lebler, Feldner, Baumgartner - Wukowits, Achermann, Huber. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: