Hlavní obsah

USA - Lotyšsko 4:1SESTŘIH: Američané si rozhodující náskok zajistili už v první třetině

Hokejisté USA vstoupili do mistrovství světa vítězstvím nad Lotyšskem 4:1. Američané rozhodli duel skupiny B v Tampere již v první třetině, ve které si vypracovali tříbrankový náskok. Gólem a asistencí se na jejich výhře podílel kapitán Seth Jones.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih utkání USA - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

Lotyši začali aktivně, brankář Mann ale jejich střelecké pokusy bez problémů zastavil a poté se začali prosazovat Američané. V 7. minutě Bellows a Barber tečovali Peekovo nahození od modré čáry a gólman Merzlikins inkasoval poprvé. Následně jej v početní výhodě překonal Jones. Kapitán USA se podílel i na třetí brance, když v oslabení přihrál Bordeleauovi, jehož pokus Merzlikins zjevně podcenil.

Američané se prosadili třikrát v rozmezí čtyř minut a o osudu zápasu bylo rozhodnuto. Lotyšsko před rokem na úvod MS senzačně porazilo Kanadu, tentokrát ale favorita nezaskočilo. Aktivně hrající Jones trefil v další přesilovce tyč, na čtvrtý gól si tak tým USA musel počkat do začátku druhé třetiny. V čase 20:33 se o něj postaral přesnou střelou Lafferty.

Následně měly oba celky několik šancí, oba gólmani ale chytali spolehlivě. Merzlikinsovi navíc opět pomohla tyčka. Ve 38. minutě mohl z brejku snížit Džerinš, bývalý hráč Hradce Králové ale gólmana švédského týmu Skelleftea, jenž v únoru startoval i na olympijských hrách v Pekingu, nepřekonal.

Na přelomu druhé a třetí třetiny Lotyši nevyužili více než minutovou přesilovku pět na tři, dvě sekundy před návratem druhého hráče na led ale Džerinš hrající na jedenáctém světovém šampionátu v kariéře přece jen snížil na 1:4. Další gól již diváci i přes několik slibných šancí neviděli.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Tampere):
USA - Lotyšsko 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Barber (Bellows, Peeke), 11. S. Jones (Schmidt, Galchenyuk), 12. Bordeleau (S. Jones), 21. Lafferty (Megna) - 42. Džerinš (Rihards Bukarts, Čukste). Rozhodčí: Vikman (Fin.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Synek (SR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7938.
USA: Mann - S. Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Galchenyuk, Bordeleau - Barber, Bellows, Meyers - Gaudette, Farrell, Lettieri. Trenér: David Quinn.
Lotyšsko: Merzlikins - Jaks, Zile, Kulda, Mamčics, Čukste, Sotnieks, Bergmanis, Smons - Balcers,, Abols, Keninš - Krastenbergs, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Dzierkals, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Reklama

Související témata: