Hlavní obsah

Česko - Švédsko 2:1Cenná výhra hokejistů ve Stockholmu. Langhamer přiváděl Švédy k zoufalství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
34. Sklenička 1 : 0
59. Vrána 2 : 0
60. Karlsson 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Doslova životní zápas odchytal ve Stockholmu 27letý Marek Langhamer, jenž zastavil 36 střel domácích a byl tak pilířem české reprezentace při jejím vítězném vstupu do Švédských hokejových her. O čisté konto přišel až osmnáct vteřin před koncem. Gólově se o výhru 2:1 postarali David Sklenička a Jakub Vrána.

Foto: Henrik Montgomery, ČTK/AP

Gólová radost českého týmu, uprostřed autor branky David Sklenička.

Článek
Fotogalerie

Poměr střel 37:16 vyzněl jasně pro Švédy, ale efektivnější v koncovce bylo české mužstvo. Navíc mělo nesmírně klidného gólmana, jenž bral švédské reprezentaci úplně sebevědomí. Vejmelka z Arizony si na premiéru v reprezentační brance ještě počká, zřejmě do sobotního poledního duelu s Finy. Ve čtvrtek večer zůstal pouze na tribuně, společně s obráncem Krejčíkem a útočníky Zdráhalem a Holíkem.

Český dres ale oblékly obě posily z Detroitu, i když Hronek i Vrána si trochu za chodu zvykali na reprezentační styl. Do formace k nejstarším hráčům Krejčímu a Červenkovi se zařadil lídr extraligové produktivity Chlapík.

Švédové vyjeli na led haly Globen, která nese na památku zesnulého dýdžeje nově jméno Avicii Arena, bez jmenovek v historických dresech připomínajících 100 let existence hokeje v jejich zemi. Na střídačku domácích se po úmrtí svého otce už vrátil kouč Garpenlöv.

Do první velké šance se dostal český kapitán Červenka, který z pravé strany vypálil na Hellberga. Švédský brankář z Detroitu ale chytil i jeho následnou dorážku. Při vyloučení Olofssona za krosček, se Krejčí uvedl jako režisér přesilovky, dokonce při ní trefil tyčku.

Postupně ale měl daleko víc práce Langhamer, jenž zlikvidoval slibné šance Friberga i Karlssona a jak běžel čas, tak festival skvělých zákroků reprezentačního gólmana přiváděl Švédy docela k zoufalství. Tlak domácích narůstal, skóre se ale neměnilo ani při oslabení národního týmu.

Ve 34. minutě naopak udeřilo na druhé straně, když Stránský vybojoval kotouč za brankou a našel na levém kruhu volného Skleničku, který skóroval už počtvrté ze tří zápasů. „Byla to skvělá práce Stráni, já už byl jen v roli střelce a se štěstím jsem se trefil nahoru k tyčce," líčil v České televizi obránce, jenž nedávno podepsal kontrakt s Brynäs.

„Švédové měli lepší pohyb a daleko agresivnější hokejový projev než v Ostravě. Musíme opravdu děkovat Langošovi, co všechno pochytal," vykládal Sklenička.

Vránou využitá přesilovka měla přinést Česku klid do finiše, ale ještě došlo ke korekci skóre při power play Karlssonem. O cennou výhru však Jalonenovi svěřenci už nepřišli.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 60. L. Karlsson (A. Bengtsson, Pudas) - 34. D. Sklenička (M. Stránský), 59. J. Vrána (M. Stránský, Krejčí). Rozhodčí: Vikman, Heikkinen (oba Fin.) - Persson, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 8434.
Švédsko: Hellberg - A. Lindholm, Tömmernes, Pudas, Roos, Folin, Själin, J. Pettersson - Bemström, Wallmark, J. Nordström - Friberg, Kellman, Bromé - Söderblom, A. Bengtsson, O. Lang - L. Karlsson, F. Olofsson, Berggren. Trenér: Johan Garpenlöv.
Česko: Langhamer - Kundrátek, D. Musil, D. Jiříček, D. Sklenička, Hronek, Ščotka, Jordán, Moravčík - M. Stránský, Černoch, Smejkal - H. Zohorna, M. Špaček, J. Vrána - Chlapík, Krejčí, Červenka - Blümel, Kodýtek, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Utkání Finsko - Švýcarsko najdete ZDE.

Reklama