Hlavní obsah

Chce házet bomby na Londýn. Skandální výrok šéfky ruského lyžování odsuzují i v její zemi

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová třaskavými výroky nikdy moc nešetřila, ale tentokrát zřejmě zašla daleko i na své poměry. Nedávná slova o způsobu, jak dostat ruský sport zpátky na mezinárodní pole, šokovala i v její vlasti.

Foto: Profimedia.cz

Prezidentka ruského lyžování Jelena Vjalbeová

Článek

Trojnásobná olympijská šampionka a čtrnáctinásobná mistryně světa sklízí i doma kritiku za to, jak v rozhovoru pro server News.ru vykreslila možnost návratu Rusů do mezinárodních soutěží, z nichž jsou po zahájení invaze na Ukrajinu z velké části vyloučeni.

„Řeknu věci, které by se vůbec říkat neměly. Kdybychom shodili bombu na centrum Londýna, bylo by po všem. Zase bychom všude mohli,“ odpověděla Vjalbeová.

Ruské publikum je na podobné výplody zvyklé ze státní televize od prorežimních propagandistů či exprezidenta Dmitrije Medveděva, kteří vyhrožují jadernými útoky různým zemím prakticky každý den.

Prezidentka Ruského lyžařského svazu Jelena Vjalbeová.

Když stejné řeči vedla sportovní ikona, nastalo zděšení. Na síti Telegram se různé osobnosti tamní sportovní scény proti slovům Vjalbeové ostře ohradily. I ruský server Championat.com psal o tom, že rozhovor byl přijat „extrémně negativně“.

„Ta stará žena se zbláznila,“ napsal třeba prominentní sportovní novinář Dmitrij Gubernijev na adresu oblíbenkyně prezidenta Vladimira Putina.

Olympijská vítězka z Turína v rychlobruslení a poslankyně ruské Dumy Světlana Žurovová zase reagovala s tím, že jde o nebezpečný vtip.

„Byla bych s podobnými vtipy hodně opatrná. Taková slova se na Západě obrátí proti ní. Ona určitě vtipkovala, ale oni tam tohle vždy berou vážně. Z nějakého důvodu těmhle vtipům nerozumí,“ cituje Žurovovou News.ru.

Nebýt ruské zločinné války proti Ukrajině, mohla Vjalbeová v roli funkcionářky a trenérky v zimě odjet na lyžařské MS do Trondheimu, kde v roce 1997 získala na šampionátu rekordních pět zlatých medailí.

„Dříve nebo později nás ale stejně budou muset vzít zpět. Tohle nemůže trvat věčně. I když i já nyní chápu, že ani po speciální operaci (eufemismus pro zločinný útok na Ukrajinu, pozn. aut) se nic nestane hned. Určitě to bude trvat nejméně rok, než se na mezinárodní pole vrátíme,“ uvedla Vjalbeová.

Neodpustila si ani kopanec do Mezinárodního olympijského výboru (MOV). „MOV je jen hromada odpadu. Rusko bojuje proti zbytku světa celá staletí. Nikdy jsme nebyli milováni, i když předstírali, že nás milují. A já to tak mám ráda. Líbí se mi, když je naše země silná, což vždy celý zbytek světa štve,“ dodala.

Související témata: