Hlavní obsah

Vicemistr světa vážně onemocněl. Nad jeho návratem visí velký otazník

Aktualizováno

Německý lyžař Andreas Sander oznámil, že trpí závažným buněčným onemocněním a hrozí mu, že přijde o celou sezonu Světového poháru. Vicemistra světa ve sjezdu z roku 2021 postihla mitochondriální dysfunkce, uvedla agentura DPA. Nad jeho návratem na závodní svahy visí otazník.

Foto: Profimedia.cz

Andreas Sander musí na nějaký čas přerušit svoji lyžařskou kariéru.

Článek

Pětatřicetiletý závodník v posledních měsících nemohl trénovat a tento týden mu lékaři zakázali sport úplně. „Jdu se jen projít. A když jsem na procházce, občas si musím sednout, protože moje tělo je tak unavené,“ vypověděl Sander. Má také problémy se soustředěním.

Podle názoru lékařů může být dysfunkce důsledkem infekcí, které prodělal v posledních letech.

Sander dosáhl životního úspěchu na mistrovství světa v Cortině d’Ampezzo, kde skončil ve sjezdu druhý o jedinou setinu sekundy za Rakušanem Vincentem Kriechmayrem. Ve Světovém poháru se prosadil na stupně vítězů dvakrát – loni v březnu byl druhý v super-G v Aspenu a třetí ve sjezdu v Soldeu.

Mitochondriální dysfunkce

Mitochondrie jsou hlavním místem tvorby energie v lidských buňkách a postupem času, s přibývajícím věkem, dochází k jejich dysfunkci = narušená funkce. Znamená to tedy, že mitochondrie ztrácejí schopnost efektivně hospodařit s energií a uvolňují reaktivní formy kyslíku, které buňky poškozují.

Německý lyžař Andreas Sander trpí vážnou nemocí. Krátce před začátkem sezony to zveřejnil. Tělesné buňky bývalého vicemistra světa ve sjezdu proto nefungují správně.

Sander již vyloučil start v prvním zimním sjezdu v Beaver Creeku (USA) v prosinci. Také uvedl, že nelze předvídat, zda a kdy bude moci opět závodně lyžovat. Optimistické vyhlídky jsou takové, že k ​​závodění se bude moci vrátit nejdříve v lednu. Realita ale může být tvrdší.