Hlavní obsah

Tragická smrt juniorského mistra světa. Zemřel při nehodě na lodi

Ve věku pouhých 37 let tragicky zahynul někdejší juniorský mistr světa ve skocích na lyžích Joonas Ikonen. Podle informací jeho klubu Puijo Ski Club podlehl někdejší finský talent následkům blíže nespecifikované nehody na soukromé lodi.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý finský skokan Joonas Ikonen během závodu v Sapporu v roce 2006

Článek

„S velkým smutkem musíme oznámit, že Joonas Ikonen, juniorský mistr světa z roku 2005 a náš dlouholetý trenér, zemřel při nehodě na lodi. Budeme postrádat jeho přátelství i znalosti. Joonasově rodině a jeho milovaným chceme vyjádřit co nejupřímnější soustrast. Chceme poprosit o klid pro jeho nejbližší v jejich truchlení,“ stojí v prohlášení klubu na facebookových stránkách.

Ikonenovi se ve skocích na lyžích předpovídala velká budoucnost. Coby junior porážel své vrstevníky a pozdější velikány jako Kamila Stocha, Severina Freunda či Gregora Schlierenzauera.

V seniorském Světovém poháru debutoval krátce před svým zlatým triumfem na domácím MSJ v Rovaniemi. Následující sezonu už dvakrát skončil v závodě SP v elitní desítce. Jak se ale později ukázalo, šlo pro něj ve Světovém poháru i o sezonu poslední.

Ještě v roce 2006 se dostal na olympiádu v Turíně coby náhradník, přes své krajany, jako byli Janne Ahonen, Janne Happonen, Matti Hautamäki, Risto Jussilainen či Tami Kiuru, se ale tehdy na můstky do závodů nedostal.

A pak následoval rychlý sešup. Vypadnutí ze SP, trápení v Kontinentálním poháru a v roce 2010 definitivní konec aktivní kariéry. Po ní pracoval jako stavební dělník a klubový trenér.

„Byla to souhra mnoha věcí, že moje kariéra začala rychle nabírat špatný směr,“ promluvil s odstupem několika let pro finská média o předčasném konci své sportovní dráhy. Jako příčiny jmenoval například problémy se zraněnými koleny či neustálý boj se snižováním tělesné hmotnosti.

Související témata: