Hlavní obsah

Tajnosti a strach ze špionáže. Finové sedí na zlatém dole, jejich vynález změní lyžování

Ve světě běžeckého lyžování se nejspíš rodí revoluce, která je ale zatím obestřena neprostupnou zdí mlčenlivosti a tajností. Finský vynález už na konci minulé sezony začal překopávat zažité pořádky a znepokojuje konkurenci, která k němu nemá přístup.

Foto: Profimedia.cz

Johanna Matintalová si na lyžích s novým vynálezem dojela ve Falunu pro senzační stříbro.

Článek

Že je něco jinak, zažily závodnice už v březnu při finále Světového poháru ve Falunu. Před startem běhu na 10 km klasicky připravilo vlhké počasí většině servisních týmů bezesnou noc. I když se snažily do poslední chvíle trefit „mázu“, třeba pro elitní švédský tým skončil tenhle den voskovým fiaskem.

„To jsou nejhorší lyže, na kterých jsem kdy jela,“ soptila v cíli pětatřicátá Maja Dahlqvistová. „Jako bych šlapala v písku,“ stěžovala si zase o dvě příčky lepší Emma Ribomová. „Tohle byla sračka,“ ulevila si čtrnáctá Frida Karlssonová.

O kus dál však mluvila s finskými médii nadšená Johanna Matintalová v úplně jiném tónu. Sprinterská specialistka byla sama šokována svým druhým místem. Ale když se stočila řeč na lyže, začala vyhýbavě mlžit. S odstupem se ukázalo proč.

Až o měsíc později prozradila pro finskou televizi Yle, že má k dispozici nový produkt na skluznici, ale že na veškeré informace o něm podepsala mlčenlivost.

Je jasné, že u sousedů ve Švédsku novinka vzbudila velký rozruch. Lyžařský expert televize Viaplay Teodor Peterson začal po věci pátrat a v Lahti dostal tip od bývalého skvělého závodníka Samiho Jauhojärviho, že za vynálezem stojí bratři Esa a Pasi Vironenové a zařídil mu vyzkoušení páru lyží s novým produktem. Nicméně i on musel podepsat mlčenlivost.

Pár postřehů však prozradil. „Měl jsem nulová očekávání. Už mnohokrát jsem slyšel, že někdo přišel s nějakou revolucí v našem sportu, což se později neukázalo jako pravdivé. Jenže… Tahle věc je opravdová,“ svěřil se listu Expressen.

„Ten den, kdy jsem to testoval, panovaly přesně podmínky, pro jaké je produkt určený - vlhký a lepkavý sníh. Okamžitě jsem cítil, že tohle je bez jakýchkoliv pochybností věc, na níž se bude závodit,“ dodal.

Bratři Vironenové přitom vůbec neměli podobné ambice. Svoji firmu Custom Ski rozjeli v prázdné strojírenské hale a jejich motivací bylo najít řešení, které by bylo levnější a pohodlnější alternativou ke drahým a leckdy zrádnými mixům různých vosků. Primárně jim šlo o rekreační lyžaře.

Nejprve přišli s vlastní variantou nyní už zcela běžných skin lyží, které mají na skluznicích tulení nebo mohérový pás usnadňující odrazy a stoupání. Jenže nebyli zcela spokojeni a chtěli jít dál. Začali experimentovat s něčím zcela novým a přišli na to, že se jim novinka extrémně podařila. A do fronty se k nim už staví lyžařská špička.

„Je to svým způsobem revoluce. A samozřejmě, máme o to zájem,“ přiznal Expressenu šéf švédského servisního týmu Anders Svanebo. „Ale co vlastně vytvořili, to popravdě nikdo neví,“ doplnil.

Proč tolik tajností? Vironenové totiž na začátku roku požádali patentový úřad o zaregistrování svého vynálezu, jenže tahle procedura může údajně trvat až rok. Novinka tedy stále není nijak právně chráněná a finští vynálezci se logicky bojí, že jim někdo jejich patent bez náhrady a legálně ukradne.

„Jestli je opatrnost přehnaná? Chceme zabránit průmyslové špionáži. I jen jediný obrázek ve špatných rukou může být pro nás fatální. Podali jsme žádost o patent, investovali jsme do toho spoustu peněz a času,“ potvrdil Pasi Vironen dříve pro Yle.

„Ano. Děsí se, že jejich tajemství bude odhaleno. Dokud není patent, kdokoliv jim to může okopírovat a jejich byznys je fuč,“ upozornil Svanebo. I on sám měl možnost produkt otestovat v Sognefjellu i s hvězdou švédské reprezentace Williamem Poromou.

Jak ale říká, k lyžím se dostali jen pod dohledem inspektora a bylo jim přísně zakázáno lyže otočit a dívat se na to, co bylo na skluznici. „Jeden pár jsem si otestoval a bylo to velmi vzrušující. Hodně zajímavé,“ řekl Poromaa k testu. „Vypadá to, že sedí na zlatém dole,“ uznal televizní expert Peterson.