Hlavní obsah

Sjezdařské královně vzali část kosti. Teď je ve hře její návrat

Bylo to emotivní loučení. S bronzem z mistrovství světa na krku dávala 10. února 2019 Lindsey Vonnová sbohem bílému cirkusu, ve kterém zanechala tak výraznou stopu, ale který si také vybral daň na jejím zdraví. Po takřka šesti letech se ale lyžařským světem šíří spekulace, že to možná nemusel být úplně poslední závod hvězdné sjezdařky…

Foto: Profimedia.cz

Lindsey Vonnová

Článek

Dlouho před sebou měla vizi, že překoná rekord v počtu vítězných závodů Světového poháru Ingemara Stenmarka. V kariéře přibržděné řadou zranění i operací se nakonec zastavila na čísle 82, čtyři triumfy od slavného Švéda, jehož milník překonala až Mikaela Shiffrinová.

Vonnová je ale dál nejlepší sjezdařkou historie, v nejrychlejší disciplíně získala osm malých glóbů, vyhrála olympiádu a jako jediná žena dokázala získat medaili na šesti světových šampionátech.

Ta z Aare 2019 byla poslední. „Fyzicky jsem se dostala do bodu, kdy to nedává smysl… Chtěla bych být aktivní, až budu starší, takže se musím dívat i do budoucnosti,“ odůvodňovala své loučení po devatenácti letech a popisovala, jak každý závod jela přes bolest.

Aktivní opravdu byla, sociální sítě plnila fotkami a videy z posilovny dokazujícími, že je stále fit. A že nic neztratila ze svého lyžařského umu, potvrdila vloni. To se jako první žena postavila na start sjezdovky Streif v Kitzbühelu a za umělého osvětlení ji sjela.

Tehdy se jednalo o akci jejího sponzora Red Bull, pro něhož natáčela i další spoty na Novém Zélandu. Jenže podle zdrojů specializovaného webu Skiracing.com se nyní připravovala na Rettenbašském ledovci nedaleko Söldenu, kde nadcházející sezóna jako tradičně začne koncem října obřím slalomem.

Po boku Vonnové navíc byli spatřeni zástupci značky Head, na jejíchž lyžích získala většinu svých úspěchů. Američanka v dubnu podstoupila další zákrok a částečnou náhradu svého poškozeného levého kolene. „Zjednodušeně řečeno mi usekli kus kosti a nahradili ji titanovými částmi,“ popisovala na svém Instagramu.

Od lékařů dostala zelenou k návratu na svahy, přesné plány týkající se návratu, či dokonce jeho termínu podle zdrojů Skiracing.com nemá. Proti hraje věk, Vonnová příští týden už oslaví čtyřicátiny, ve Světovém poháru dosud nestála na pódiu ani žádná žena starší 35 let.

Za normálních okolností by se po takové pauze ani nemohla vrátit rovnou do Světového poháru, musela by postupně sbírat body na menších závodech. Jenže Mezinárodní lyžařská federace zavedla institut divoké karty a Američanka by nebyla první, kdo by ji využil.

Pro závody v Söldenu ji dostal Marcel Hirscher, který se rovněž po dlouhé pauze vrací k závodění. Osminásobný vítěz Světového poháru ale bude místo rodného Rakouska závodit v nizozemských barvách.

Novinka se týká právě sportovců, kteří v minulosti dosáhli výjimečných výsledků a k lyžování se chtějí vrátit. Divoká karta se však neuděluje na celou sezonu, ale jen na jednotlivé závody.