Hlavní obsah

Rána pro český sport. Závody SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě se neuskuteční

Aktualizováno

Světový pohár v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě, který se měl konat od 31. ledna do 2. února 2025, se neuskuteční. Mezinárodní lyžařská federace (FIS) na webu uvedla, že Svaz lyžařů České republiky se pořadatelství vzdal z ekonomických důvodů. Jeho generální sekretář Jan Šindelář pro ČTK uvedl, že se svazu nepodařilo zajistit financování.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Zaplněná tribuna ve Vysočina Areně (ilustrační foto)

Článek

„Bez jednoznačně garantované podpory ze strany státu je v českých poměrech pořádání takto velké a prestižní mezinárodní akce nereálné, nebo nese přílišná rizika, která v zájmu fungování svazu a všech jeho disciplín nemůžeme podstoupit,“ uvedl Šindelář.

Národní sportovní agentura (NSA), která má rozdělování státních dotací na starosti, ve vyjádření pro ČTK uvedla, že lyžařský svaz o garantovanou podporu pro závod SP v běhu na lyžích nepožádal. „Svaz byl informován, že návrh na podporu Významných sportovních akcí mimořádné důležitosti (VSAMD) bude vládě předložen v červnu a za tímto účelem požádal o podporu SP v alpském lyžování 2026 a SP ve snowboardcrossu 2025,“ uvedla agentura.

Světový pohár v běhu na lyžích mohl obdržet dotaci z jiného dotačního programu, ale to v tuto chvíli není jisté. „Podpora Světových pohárů je standardně řešena v rámci Významných sportovních akcí (VSA), ty ale zatím nebyly pro rok 2025 vyhlášeny,“ doplnila agentura. Rozpočet NSA na příští rok zatím není jasný. Je součástí státního rozpočtu, který se aktuálně připravuje a dosud nebyl schválen.

Do Nového Města na Moravě, které v minulosti hostilo i etapy prestižní Tour de Ski, se měl Světový pohár v běhu na lyžích vrátit po pěti letech. Ve Vysočina Areně, jež pravidelně hostí i vrcholné akce v biatlonu a v létě v jízdě na horských kolech, závodili klasici v SP naposledy v lednu 2020. Závody plánované na další rok musely být zrušeny kvůli opatřením v době koronavirové pandemie.

Ani pro nadcházející zimu se tento podnik v kalendáři neudržel. „Velmi nás to mrzí, chtěli jsme nejprestižnější seriál závodů opět po letech vrátit do České republiky a nabídnout skvělým českým fanouškům možnost na vlastní oči vidět ty největší hvězdy současného lyžování. Navíc v dějišti, které je se Světovým pohárem v běžeckém lyžování historicky neodmyslitelně spjato a disponuje potřebnou moderní infrastrukturou,“ uvedl generální sekretář Šindelář.

FIS uvedla, že jedná s národními svazy a organizátory o tom, kdo Nové Město v kalendáři příští sezony nahradí. Řešení federace oznámí koncem září během podzimního zasedání FIS.

Česko má v ročníku 2024/25 uspořádat Světový pohár ve snowboardcrossu, který bude od 23. do 25. ledna hostit Dolní Morava. „Ten v ohrožení není. A to vzhledem k tomu, že závod figuruje na listině vrcholných mezinárodních akcí mimořádné důležitosti s garancí státní podpory,“ dodal Šindelář. Na startu na Dolní Moravě bude chybět olympijská vítězka ze Soči 2014 a dvojnásobná mistryně světa Eva Adamczyková, jež v červnu kvůli těhotenství přerušila kariéru.