Hlavní obsah

Nové Město na Moravě bude v SP běžkařů nahrazeno italským Cogne

Závod Světového poháru v běhu na lyžích, který se měl uskutečnit v Novém Městě na Moravě, bude na přelomu ledna a února 2025 hostit italské středisko Cogne. Oznámila to Mezinárodní lyžařská federace (FIS), která o víkendu upřesňovala kalendáře na nadcházející sezonu.

Foto: Profimedia.cz

Noční letecký pohled na areál Vysočina Areny během volného dne mistrovství světa v biatlonu

Článek

Termín zůstane stejný, jako byl předběžně naplánován pro Nové Město, tedy od 31. ledna do 2. února 2025. Poběží se týmové a individuální sprinty klasickou technikou a individuální závody volnou technikou na 10 kilometrů s intervalovým startem. V Cogne se Světový pohár v běhu na lyžích uskutečnil naposledy v únoru 2019.

Svaz lyžařů České republiky se v srpnu pořádání akce vzdal z ekonomických důvodů. Nepodařilo se mu zajistit financování bez garance státu, kterou před schválením státního rozpočtu na příští rok neměl zaručenou. SP v běhu na lyžích totiž svaz Národní sportovní agentuře nepředložil jako významnou sportovní akci mimořádné důležitosti, jejichž podporu vláda schvalovala ještě před jednáním o rozpočtu. Tento Světový pohár by se tak standardně řešil v jiném dotačním programu na podporu významných sportovních akcí, který ještě agentura na rok 2025 vzhledem k zatím neschválenému rozpočtu nevypsala. Není tak jasné, jaké akce získají státní finanční podporu a jak bude tato dotace vysoká.