Hlavní obsah

Lyžařský král prožil peklo. Čtyři zlomeniny za tři měsíce a kámen v těle

Aktualizováno

Čtyři zlomeniny během tří měsíců, z toho poslední nehoda byla tak potupná, že o ní ani neřekl trenérům. Čtyřnásobný olympijský šampion a trojnásobný mistr světa v severské kombinaci Jörgen Graabak si prožil během přípravy na sezonu s vrcholem na domácím MS pravé peklo. Mimo jiné zjistil, že si v těle nosil malý kámen.

Foto: Profimedia.cz

Norský sdruženář Jörgen Graabak

Článek

„Teď si ale užívám, že už necítím žádnou bolest,“ prohlásil s úlevou v rozhovoru pro norskou televizi NRK, pro niž se o sérii svých trablů rozpovídal v rozhovoru pořizovaném v trondheimském lyžařském areálu Granåsen, který bude hostit příští světový šampionát.

„Byl jsem na start přípravy hrozně natěšený, protože mistrovství světa bude na domácí půdě. Přitom mám pravidlo, že na kolečkové lyže nikdy nevyrazím dřív než v květnu. Ale letos jsem to zkusil,“ vrátil se k momentu, kde jeho problémy začaly.

29. dubna si při pádu přivodil zlomeninu obou loktů. Dva týdny po kramabolu cítil v jednom z loktů stále velkou bolest. „Obávali jsme se, že je to něco víc než jen zlomenina. Měl jsem tam i velký otok, vypadlo to divně. Když máte otok, který se neustále zvětšuje, začíná vás to znepokojovat. Už jsem slyšel o lidech, kteří takto přišli o ruku,“ pokračoval.

Během svých potíží také ukazoval na kameru, jak mu po zmáčknutí prsty na předloktí ještě dlouho poté na paži zůstává vytlačená díra. Což je neduh odborně nazývaný pitting edema.

Graabak podstoupil další rentgen, který už přinesl na pátrání po příčinách odpověď. „Ukázalo se, že jsem tam měl uvnitř asi centimetr velký kámen. Ulevilo se mi (po vyjmutí kamene), když máte v sobě takové předměty, můžete dostat infekci,“ vykládal.

Foto: Jörgen Graabak/NRK, Sport.cz

Oteklý loket Jörgena Graabaka

Nicméně od plného tréninku si musel dát sedmitýdenní pauzu. Jakmile se do procesu vrátil, přišla záhy další přestávka. Upadl totiž při běžeckém tréninku tak nešťastně, že si zlomil klíční kost. A na konci léta přišlo další bizarní zranění, když si u sebe doma polámal žebra při pádu ze schodů.

Za tento karambol se po tom všem tak styděl, že o něm ani neřekl trenérům. A to jen o pár dnů později už se spouštěl v letní stopě ze skokanského můstku. „Když jsem po rychlosti 100 km/h dopadl na zem, byla to hrozná bolest. Trenéři mi po tom skoku říkali, že vypadám trochu křečovitě,“ smál se Graabak.

Byl zkrátka rozhodnutý, že před vysněným domácím šampionátem se nenechá ničím zastavit. „Znamená pro mě obrovskou motivaci už několik let. Ať už to dopadne jakkoliv, bude to velký zážitek,“ přiznal 33letý norský reprezentant, v jehož zemi jsou závodníci v disciplíně sdružující běh na lyžích i skoky považováni za opravdové krále lyží.

Graabak má sice úžasnou sbírku zlatých medailí, ale individuální zlato z MS mu v ní stále chybí.

Jeho letní eskapády každopádně zanechají trvalé následky. Všiml si, že mu jeden loket srostl trochu jinak, než je původně měl. „Zahojil se trochu zvláštně, je takový ostřejší. To se může při sprintu na MS hodit,“ vtipkoval.

Související témata: