Hlavní obsah

Kde je ta naše holka? Ester v Chile milují. Ale Greta by si tam „zbrekla“, ví česká hvězda

Bez pobytu v Chile si Ester Ledecká kvalitní přípravu na lyžařskou sezonu umí těžko představit. Zvlášť při neustále se zhoršujících sněhových podmínkách na evropských ledovcích skýtá jihoamerická země ideální zázemí pro rychlostní trénink, a tak si ji trojnásobná olympijská vítězka oblíbila. A Chilané zase ji.

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká si Chile nemůže vynachválit.Video: Sport.cz

Článek

Letos se po pěti letech vrátila do oblasti Nevados de Chillan, kde idylku kalí snad jen kouř ve vzduchu. Někdy vinou aktivní sopky, pod níž vede sjezdovka. „Pořád něco čoudí, hlavně před těmi pěti lety toho bylo dost a byli jsme rádi, že vítr vál směrem od nás,“ vysvětluje Ledecká.

Sopečný prach na sjezdovce je totiž noční můrou pro servismany i samotné závodníky. „Kvůli lyžím by to byl průšvih,“ vysvětluje lyžařka a snowboardistka v jedné osobě. Jindy zase vzduch trochu zakalí kouř z motorů po startu vleků. „To je tolik čoudu, že by si Greta zbrekla,“ pousměje se Ledecká v připomínce ekologické aktivistky Thurnbergové.

Ale samotné Chilany, kteří mají sjezdovky na starosti, si nemůže vynachválit. „Z nějakého důvodu mě mají strašně rádi,“ postřehla. Důkazem jsou i slova šéfa místních tratí k lyžařskému kouči Ledecké Tomáši Bankovi. „Říkal mu, že mě berou za svou, Esterku úplně milují a vždycky ráno se ptají, kde je ta naše holka,“ tlumočila Ledecká.

A tak jí vyšli vstříc, i když ostatní týmy netrénovaly, a nachystali celou sjezdovku jen pro ni. „Říkali, že ve dvě nastoupí – a opravdu tam stálo asi patnáct lidí připravených tu sjezdovku připravovat a stahovat. Toho jsem si moc vážila,“ oceňovala.

Jindy na zasněžené tratě vyrážela po boku francouzského A-týmu. Nikoliv ženského, ale mužského včetně sjezdařského esa Cypriena Sarrazina. A třeba v obřím slalomu, který v závodech Ledecká hlavně z časových důvodů nejezdí, Francouze udivovala.

Ester Ledecká poodhalila detaily přípravy v chilských AndáchVideo: archiv Ester Ledecké

„Ptali se mě, jak si stojím v obřácích, jestli jezdím ve svěťáku do top ten. Tak jsem vysvětlovala, že v nich vůbec nezávodím,“ usmívala se. Ráda by to změnila, jen teď by měla hodně nepříznivé startovní číslo. „Potřebuju posbírat 500 bodů ve svěťáku, abych pak byla nasazovaná hned za třicítkou a nejela jako osmdesátá, to už je problém s tratí,“ vysvětluje.

V úvodu sezony tedy bude potřebovat sbírat body ve svých oblíbených rychlostních disciplínách, lyže značky Kästle už stihla vydatně otestovat. „Ale trochu se v nich ztrácím,“ směje se „lyžařské laboratoři“ svého servismana Guntrama Mathise, přezdívaného Tschunti.

„Do Chile vzal na pět týdnů 42 párů lyží, to jste neviděli těch báglů, co se muselo tahat,“ vypráví Ledecká pobaveně. Na kopec ji doprovázelo každý den minimálně šest párů lyží, i když na všechny třeba nedošlo. „Mám je očíslované a na některých už jsou čísla jako 494,“ líčí.

Prostor na finální testování má až do 6. prosince, kdy sezonu na lyžích odstartuje sjezdem v americkém Beaver Creeku.