Hlavní obsah

Hvězda zaútočí na magickou hranici. Ze svého rejstříku ale škrtá sjezdy

Americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová se rozhodla, že po těžkém lednovém pádu nebude v příští sezoně Světového poháru jezdit sjezdy. Řekla to agentuře AP. Dvojnásobná olympijská šampionka a sedminásobná mistryně světa zaútočí v novém ročníku na magickou hranici 100 výher v elitním seriálu, k níž jí chybí už jen tři vítězství.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová

Článek

Shiffrinová prožila v lednu ve sjezdu v Cortině d’Ampezzo nejtěžší pád kariéry, při němž si poranila koleno a byla mimo hru šest týdnů. Výpadek ji nejspíš stál zisk šestého velkého křišťálového glóbu, jímž by vyrovnala rekord Rakušanky Annemarie Moserové-Pröllové.

V nadcházejícím ročníku tak nejrychlejší a nejnebezpečnější disciplínu, v níž má na kontě čtyři ze svých 97 výher ve Světovém poháru, raději vynechá. „V příští sezoně to bude bez sjezdů. Ráda bych se k nim ještě vrátila, ale uvidíme, jak to půjde,“ řekla na mediální akci svého výrobce lyží v Salcburku Shiffrinová, jež se letos v dubnu zasnoubila se svým partnerem, elitním norským sjezdařem Aleksanderem Aamodtem Kildem.

Po nehodě jí dokonce bleskla krátce hlavou myšlenka na konec kariéry. „Pak se ale další ráno probudíte, jdete na sjezdovku a pomyslíte si, ‚Mám motivaci, chci tu být,‘“ přiblížila skvělá slalomářka, jež se ale nehodlá vyhýbat druhé nejrychlejší disciplíně super-G.

Shiffrinová v minulé sezoně vyhrála devět závodů a přiblížila se magické stovce. Vzhledem k tomu, že prvních sedm závodů sezony jsou její oblíbené technické disciplíny, může rodačka z Vailu dosáhnout na trojciferný počet výher už brzy po začátku ročníku.

„Mě osobně 100 vyhraných závodů moc nezajímá, ale myslím, že to je velkolepá věc pro sport,“ řekla Shiffrinová.

Nový ročník odstartuje 26. října tradičním obřím slalomem na ledovci v Söldenu. Vrcholem sezony bude únorové mistrovství světa v Saalbachu.