Hlavní obsah

FIS bude s meteorology řešit dopady klimatické změny na zimní sporty

Mezinárodní lyžařská a snowboardingová federace (FIS) bude se Světovou meteorologickou organizací (WMO) řešit dopady klimatické změny na zimní sporty a turismus. Uzavřela s ní proto partnerství, o kterém informovala v tiskové zprávě. Je to poprvé, co specializovaná organizace WMO zastřešovaná Organizací spojených národů bude spolupracovat s mezinárodní sportovní federací.

Foto: Giovanni Zenoni, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Partnerství se začne naplňovat okamžitě, tedy před začátkem zimní sezony 2024/25. „Zničené zimní dovolené a zrušené sportovní akce jsou špičkou ledovce klimatické změny,“ řekla generální tajemnice WMO Celeste Saulová. „Ustupující ledovce, ubývání sněhové a ledové pokrývky a tání permafrostu mají obrovský vliv na horský ekosystém, komunitu a ekonomiku a budou mít čím dál vážnější dopady na lokální, národní i globální úrovni ve stoletích, která máme před sebou,“ dodala argentinská expertka.

V minulé zimní sezoně Evropa trpěla nedostatkem sněhu, který výrazně komplikoval lyžování profesionálům i veřejnosti. FIS měla naplánovaných 616 závodů Světového poháru napříč disciplínami, ale 26 z nich musela kvůli počasí zrušit.

Její vedení se obává o budoucnost zimních sportů, které zastřešuje. „Je pravda, že klimatická změna je, jednoduše řečeno, existenční hrozbou pro lyžování a snowboarding. Bylo by od nás nedbalé, pokud bychom nevyvinuli veškeré možné úsilí založené na vědě a objektivní analýze. To je základem tohoto slibného partnerství s WMO,“ uvedl prezident FIS Johan Eliasch.