Hlavní obsah

Chvíle hrůzy. Rakouský závodník o vlásek unikl katastrofě

Terénní hrana a za ní nepříjemné překvapení. Rakouský lyžař Patrick Feurstein měl v jednom z přípravných závodů v obřím slalomu na své straně řadu andělů strážných, jak píšou rakouské weby.

Foto: Profimedia.cz

Rakušan Patrick Feurstein na archivním snímku z loňských závodů v Söldenu

Článek

Rýsující se katastrofu na argentinské sjezdovce se mu ale podařilo o vlásek odvrátit. V plné rychlosti těsně minul muže, který měl na starosti úpravu tratě a připletl se do závodníkovy cesty.

Lyžařské dění ve vrcholícím evropském létě se přesunulo na jižní polokouli. Příprava týmů nejen ze starého kontinentu probíhá třeba i v argentinském středisku Ushuaia, které je jedním z nejjižněji položených měst na světě.

Právě v této bývalé trestanecké kolonii hledá řada týmů klíč k úspěchům v nové sezoně Světového poháru.

Součástí přípravy jsou i závody tamní kontinentální série. Patrick Feurstein si ve dvou obřích slalomech připsal první a druhé místo, ale možná největším úspěchem pro něj je, že se vyhnul katastrofě v podobě srážky s mužem, který se zdržel úpravou branky.

Rakouské weby přinášejí fotografii, která zachycuje moment, kdy se před sjezdařem za terénní hranou objevil právě liknavý jedinec.

„Naštěstí měl ještě dost duchapřítomnosti, aby v situaci zareagoval, a Feurstein musel jen mírně zpomalit. Oba jen o vlásek unikli srážce, která by mohla být i smrtelná,“ píše web krone.at.

Do Argentiny se možná vrátí SP

Jihoamerická závodní sezona vrcholí. Rakušané a Švýcaři v této souvislosti připomínají, že Andy by se mohly po dlouhých desetiletích vrátit do kalendáře SP. V 80. letech se opakovaně závodilo v argentinském Las Lenas.

Podle švýcarského Blicku se několik lyžařských představitelů rozhodlo pro obnovení vrcholných závodů na jižní polokouli. „Náš formát nazýváme Světový pohár, a proto bychom měli závodit v co nejvíce částech světa. Jedině tak může náš sport růst. V posledních týdnech jsem navštívil různé lyžařské destinace v Jižní Americe. Některé mají potenciál pro závody Světového poháru,“ říká švýcarský lyžařský prezident Urs Lehmann.

„Mnoho týmů v tuto roční dobu stejně trénuje v Argentině a také v Chile, takže by dávalo smysl, kdyby se v tomto regionu konaly i závody Světového poháru,“ cituje krone.at bývalé lyžařské eso, Němce Felixe Neureuthera.

Diskutuje se i o opakovaně zrušené alternativě lyžařských podniků na Matterhornu. Žádný z osmi plánovaných závodů se tam na počátku sezony kvůli počasí nemohl uskutečnit, existují ale úvahy o novém pokusu na konci sezony, a to snad v roce 2027.