Hlavní obsah

Bývalá sjezdařská královna Vonnová opět lyžuje, spekuluje se o jejím comebacku

Někdejší královna rychlostních disciplín Lindsey Vonnová se po další operaci kolena, při níž dostala částečnou náhradu, cítí skvěle a znovu lyžuje. Spekuluje se o jejím návratu. Agentura Reuters s odkazem na zdroj blízký americké hvězdě uvedla, že není jisté, jestli se brzy čtyřicetiletá Vonnová v této sezoně pokusí o comeback do Světového poháru.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá lyžařka Lindsey Vonnová

Článek

Čtyřnásobná vítězka Světového poháru, v němž osmkrát vyhrála klasifikaci sjezdu, a olympijská vítězka z Vancouveru 2010 ukončila kariéru v únoru 2019. Tehdy prohlásila, že její tělo je natolik rozbité, že už nejde spravit. Trápily ji zejména bolesti několikrát operovaných kolen. V dubnu absolvovala další chirurgický zákrok, při němž lékaři nevratně poškozené části jejího kolena nahradily titanem. „Od té doby se úspěšně zotavuje a její koleno je na tom neuvěřitelně. Dostala zelenou k lyžování a začala se postupně k lyžování vracet,“ uvedl zdroj z jejího okolí.

Vonnová lyžovala na Novém Zélandu, kde to vysvětlovala focením kampaně pro Red Bull. Později se ale objevila na ledovci nedaleko Söldenu, kde koncem října začne nový ročník Světového poháru. To není lokalita vyhledávaná pro reklamní kampaně, takže se objevily v médiích spekulace, zda se Američanka nechce vrátit. „V této chvíli nemá žádné definitivní plány nebo časový plán,“ uvedl zdroj agentury Reuters.

Vonnová je jednou z nejlepších lyžařek všech dob. Ve Světovém poháru vyhrála 82 závodů a jen čtyři triumfy jí chyběly k vyrovnání tehdejšího absolutního rekordu Švéda Ingemara Stenmarka. O pozici nejúspěšnější lyžařky historie SP ji připravila krajanka Mikaela Shiffrinová, která překonala i Stenmarkův rekord a aktuálně má 97 výher.

Do Světového poháru by se mohla Vonnová vrátit díky nově zavedené možnosti divokých karet, které pro jednotlivé závody uděluje FIS. Jsou určeny pro úspěšné lyžaře, kteří se vracejí po dlouhé pauze. Pro úvodní obří slalom SP v Söldenu ji dostal osminásobný vítěz seriálu Marcel Hirscher, jenž se po pěti letech vrátí v nizozemských barvách.