Hlavní obsah

Auf Wiedersehen, Rosi. Zemřela německá hvězda bílých svahů Mittermaierová

Ve věku 72 let zemřela bývalá německá hvězda sjezdového lyžování Rosa Mittermaierová. Dvojnásobná olympijská vítězka podlehla ve středu těžké nemoci. Německým médiím to sdělila rodina hvězdné lyžařky přezdívané "Zlatá Rosi".

Foto: Profimedia.cz

Rosa Mittermaierová a Christian Neureuther na archivním snímku z roku 2019.

Článek

Mittermaierová zazářila na olympijských hrách v roce 1976 v Innsbrucku, kde zvítězila ve sjezdu a slalomu, stříbro přidala v obřím slalomu. Závody pod pěti kruhy byly tehdy zároveň světovým šampionátem a Mittermeierová se v rakouském středisku stala také mistryní světa v neolympijské kombinaci. Na konci sezony slavila i prvenství v celkovém hodnocení Světového poháru i v pořadí slalomu a poté ukončila po jedenácti letech v elitním seriálu kariéru. V SP vyhrála deset závodů, z toho osm ve slalomu, a vybojovala 41 pódiových umístění.

Vrcholově lyžoval i její manžel Christian Neureuther, vítěz osmi slalomů v SP. Jejich osmatřicetiletý syn Felix Neureuther byl také elitním slalomářem s celkem třinácti triumfy v pohárovém seriálu a pěti medailemi z MS včetně zlata z týmové soutěže (2005) a stříbra v individuálním závodě (2013). Kariéru ukončil před čtyřmi lety.

Související témata: